Preţurile mondiale la alimente au scăzut în aprilie, pentru a treia lună, ca urmare a pandemiei cu coronavirus. Preţul zahărului, la cel mai redus nivel din ultimii 13 ani
Supermarket, retail, cumparaturi
Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a scăzut în aprilie, pentru a treia lună consecutiv, afectat de impactul economic şi logistic al pandemiei de coronavirus, a anunţat, joi, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În luna aprilie 2020, acest indice a scăzut cu 3,4%, comparativ cu luna martie 2020, şi cu 3% faţă de luna martie a anului trecut, până la un nivel de 165,5 puncte.
Factorul principal care a stat la baza scăderii preţului global al alimentelor în luna martie a fost un declin de 14,6% al preţului zahărului, care a coborât la cel mai redus nivel din ultimii 13 ani, în condiţiile în care criza coronavirusului a afectat cererea de zahăr, iar prăbuşirea preţului petrolului a redus nevoia de trestia de zahăr pentru producţia de etanol.
De asemenea, preţul uleiurilor vegetale a scăzut cu 5,2%, afectat de scăderea cotaţiilor la ulei de palmier, de soia şi de rapiţă, în timp ce preţul lactatelor a scăzut cu 3,6%, în urma unor contracţii de două cifre a preţurilor la unt şi lapte praf.
Preţul cărnii a scăzut cu 2,7%, revenirea parţială a cererii de import venită din China reuşind să echilibreze o diminuare a importurilor din alte părţi. FAO a subliniat că o serie de mari ţări producătoare suferă de blocaje logistice, în timp ce măsurile de carantină introduse în multe state au dus la o cădere semnificativă a vânzărilor.
"Pandemia afectează atât partea de cerere cât şi de ofertă pentru carne, închiderea restaurantelor şi diminuarea veniturilor gospodăriilor ducând la un consum mai mic iar lipsa de mână de lucru, pe partea de procesare, afectează sistemele de producţie", susţine economistul şef de la FAO, Upali Galketi Aratchilage.
În schimb, preţul cerealelor a scăzut doar uşor, deoarece preţurile internaţionale la grâu şi orez au crescut semnificativ în timp ce preţurile la porumb au scăzut brusc, ca urmare a reducerii cererii pentru nutreţuri şi producţia de biocombustibili.
În paralel, FAO a dat joi publicităţii noile sale estimări privind oferta şi cererea mondială de grâu în sezonul agricol 2020/2021.
FAO estimează că producţia mondială de grâu va ajunge la 762,6 milioane tone, în linie cu cea din 2019. Organizaţia se aşteaptă ca producţiile mai mici de grâu din Uniunea Europeană, Africa de Nord, Ucraina şi SUA să fie compensate de recolte mai mari în Australia, Kazahstan, Rusia şi India.
Pe acelasi subiect: