Pretul petrolului a scazut la cel mai redus nivel dupa iunie 2012, ca urmare a inrautatirii prognozei FMI privind economia mondiala. Rusia risca recesiunea
Pretul petrolului Brent, de referinta la bursa din Londra, a scazut miercuri la cel mai redus nivel din iunie 2012, dupa ce Fondul Monetar International a inrautatit cu o zi in urma estimarile referitoare la cresterea economiei mondiale, transmite Bloomberg.
Contractele futures pentru petrolul Brent cu livrare in luna noiembrie au coborat cu pana la 1,5%, respectiv cu 1,35 dolari, la 90,76 dolari pe baril, la bursa din Londra. Volumul tranzactiilor cu aceste contracte este cu 32% peste media ultimelor 100 de zile. In acest an, cotatia petrolului Brent a scazut cu 18%.
Pretul petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinta pe piata americana, a scazut cu pana la 1,46 dolari, la 87,39 dolari pe baril, in timpul tranzactiilor electronice de dinaintea deschiderii bursei din New York. Cotatia petrolului WTI a coborat cu 4,1% saptamana trecuta, cel mai mult din ultimele doua luni, dupa ce OPEC a marit productia in septembrie la cel mai ridicat nivel din acest an.
Declinul cotatiilor titeiului a fost provocat de revizuirea de catre FMI a estimarii referitoare la cresterea economiei globale in 2014, la 3,8%, de la ritmul de 4% prognozat in luna iulie.
"Reducerea prognozei de crestere economica de catre FMI intareste tendinta pietei din ultimele cateva saptamani, ceea ce inseamna ca cererea va ramane scazuta", a declarat Michael Hewson, analist la CMC Markets in Londra.
Agentia Internationala pentru Energie anticipeaza pentru anul viitor un pret mediu al petrolului WTI de 94,58 dolari pe baril, sub estimarea de 94,67 dolari pe baril din septembrie. Agentia a redus si estimarea privind cotatia petrolului Brent la 101,67 dolari pe baril, de la 103 dolari pe baril.
Fitch Ratings anticipeaza intr-un raport publicat miercuri ca pretul petrolului Brent ar putea scadea la 80 de dolari pe baril, inainte de a provoca o scadere a investitiilor in exploatarea zacamintelor de sist din SUA.
Rusia risca sa intre in recesiune din cauza ieftinirii petrolului. Economia pierde peste 2 mld. dolari la o scadere cu doar 1 dolar a cotatiei
Relaxarea tensiunilor din Ucraina va oferi prea putin ragaz Rusiei, a carei economie de 2.000 de miliarde de dolari risca sa intre in recesiune din cauza celui mai redus pret al petrolului din ultimii doi ani, potrivit analistilor intervievati de Bloomberg.
Rusia are nevoie ca petrolul Urali, principala marca de titei pe care o exporta, sa fie tranzactionat la 100 de dolari pe baril, pentru a evita recesiunea, considera 58% dintre cei 19 analisti participanti la sondaj.
Luand in considerare nivelul sanctiunilor americane si europene impuse Rusiei din cauza Ucrainei, cel putin 19% dintre analisti cred ca actualul nivel al pretului este suficient de scazut pentru a pune in pericol stabilitatea financiara a Rusiei.
Declinul preturilor petrolului isi pune amprenta asupra celui mai mare exportator de energie din lume, care obtine aproximativ jumatate din veniturile bugetare din vanzarile de petrol si gaze. Acest fapt limiteaza capacitatea Rusiei de suporta sanctiunile, prin epuizarea finantelor publice, al caror deficit, excluzand veniturile din industria energiei, depaseste 10% din PIB.
Bugetul Rusiei pentru 2015 este conceput pentru un pret al petrolului de 96 de dolari pe baril, a declarat saptamana trecuta Maxim Oreskin, seful departamentului de planificare strategica din Ministerul de Finante. Pentru anul viitor, guvernul estimeaza un deficit bugetar de 0,6% din PIB.
O scadere de 1 dolar a cotatiei petrolului priveaza bugetul Rusiei de venituri de circa 80 de miliarde de ruble (2,1 miliarde dolari), a aratat Oreskin.
Criza din Ucraina a provocat iesiri de capital din Rusia, a dus la deprecierea rublei si a limitat accesul la finantarea in strainatate. Rubla s-a depreciat in acest an cu peste 14% fata de dolar, inregistrand a doua cea mai slaba performanta in randul a 24 de monede emergente analizate de Bloomberg.
Mai multe despre:
#pretul petrolului#FMI
Pe acelasi subiect: