Presedintele american a criticat politica Moscovei fata de Ucraina si Siria, in special sprijinului acordat regimului Assad.

"Sa nu cooperezi cu guvernul sirian, care combate terorismul, ar fi o eroare enorma", a venit replica liderului de la Kremlin.

Strangerea glaciala de mana si privirile nu tocmai prietenoase pe care si le-au aruncat  Barack Obama si Vladimir Putin spun multe despre felul cum s-a desfasurat intrevederea tete-a-tete.

La sfarsitul intalnirii, Putin a descris discutia drept "constructiva, pragmatica si de o franchete surprinzatoare".

Cei doi si-au etalat divergentele cu cateva ore inainte, in discursurile de la tribuna ONU.

Pentru Barack Obama, Assad este un "tiran" care isi mascreaza poporul. In schimb, Putin crede ca sustinerea guvernului "legitim" sirian este singura cale prin care se poate pune capat unui razboi soldat deja cu 240.000 de victime.
 
Vladimir Putin, presedintele Rusiei: "Ar fi o eroare imensa sa nu cooperam cu cei care combat frontal terorismul si trebuie sa recunoastem ca nimeni altcineva decat fortele armate ale presedintelui Assad nu lupta efectiv cu Statul Islamic si alte organizatii teroriste din Siria"

Barack Obama, presedintele SUA: "In virtutea acestei logici, ar trebui sa sprijinim tirani ca Bashar Assad, care arunca butoaie cu explozibil pentru a masacra copii inocenti, pentru ca, nu-i asa, alternativa e mai rea".

"Incercarile de a stimula schimbari intr-o tara sau alta plecand de la propriile ideologii au dus adesea la urmari tragice"
, si-a continuat Putin rechizitoriul anti-occidental. Si a constatat ca "exportul de revolutii asa-zis democratice continua".

Vladimir Putin, presedintele Rusiei
"As vrea sa-i intreb pe cei care au creat o asemenea situatie: macar intelegeti ce ati facut? Mi-e teama insa ca aceasta intrebare va ramane fara raspuns".

Andrei Kolesnikov, analist Centrul Carnegie, Moscova: "A fost un discurs foarte dur, anti-american. A transmis totodata si un mesaj pentru ascultatorii de acasa. El e puternic, incearca sa articuleze noi reguli pentru lume si e mesagerul pacii".

Analistii cred, totusi, ca dincolo de retorica, Obama si Putin s-au inteles, iar scenariul rusesc al unei tranzitii siriene cu Assad ramas la putere este deja acceptat la Washington.