Produsul Intern Brut al Spaniei a scazut cu cate 0,4% in primele doua trimestre.

Anualizat, economia s-a contractat cu 1,6% in trimestrul al treilea, scadere mai puternica decat 1,3% in precedentul trimestru, potrivit institutului de statistica din Spania. Analistii estimau o contractie anuala de 1,7%, potrivit CNBC.

Preturile de consum au inregistrat in octombrie o crestere anuala de 3,5%, calculata dupa metodologia UE, la fel ca in septembrie. Analistii consultati de Bloomberg anticipau o inflatie de 3,6%.

Potrivit economistilor consultati de Bloomberg, PIB al Spaniei va inregistra in acest an o contractie de 1,4%, mai mare comparativ cu 0,5% cat anticipeaza guvernul.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a afirmat luni, dupa o intalnire cu omologul sau italian Mario Monti, ca pentru moment Spania nu are nevoie indispensabila sa ceara sprijin partenerilor europeni prin intermediul unui mecanism de sustinere al Bancii Centrale Europene (BCE).

Cei doi lideri au exprimat in timpul intalnirii de la Madrid angajamentul Spaniei si Italiei pentru mentinerea Greciei in zona euro, a aratat Rajoy, transmite AFP.

"Angajamentul nostru pentru euro este de neclintit si adoptam toate masurile necesare pentru garantarea stabilitatii si ireversibilitatii monedei", a afirmat premierul spaniol in fata jurnalistilor.

Spania, a patra mare economie a zonei euro, incearca sa isi redreseze finantele publice printr-un plan drastic de austeritate, care prevede economii de 150 de miliarde de euro pana in 2014.

In pofida eforturilor, tara are dificultati sa calmeze ingrijorarea investitorilor, iar in ultimele luni s-au accentuat presiunile pentru a cere ajutor prin intermediulunui nou program de achizitii de obligatiuni ale statelor cu probleme financiare, anuntat la inceputul lunii septembrie de BCE.

Acest mecanism nu poate fi activat decat daca tarile fac o cerere oficiala.

"Guvernul nu a facut o astfel de cerere intrucat nu considera ca un astfel de ajutor este indispensabil pentru apararea intereselor spaniolilor", a explicat Rajoy.

Spania a refuzat sa recurga la ajutorul european intrucat in ultimele saptamani a obtinut dobanzi in scadere pentru obligatiunile emise.