Premiera in Europa. Parlamentul European ar putea lasa Ungaria fara drept de vot in UE, din cauza incalcarii repetate a normelor europene
Viktor Orban
Parlamentul European ar putea deveni prima institutie UE care sa ceara deschis sanctiuni vizand Ungaria pentru incalcarea normelor europene, relateaza Politico, precizand ca este in curs de formare o majoritate in randul europarlamentarilor pentru sprijinirea unei rezolutii in plenul PE, miercuri.
Oficiali din diferite blocuri ale Parlamentului au declarat ca va exista o majoritate pentru sustinerea unei rezolutii care sa ceara declansarea Articolului 7 din Tratatul de la Lisabona, in replica la decizia Ungariei de a aproba o lege controversata ce ar putea duce la inchiderea Universitatii Central-Europene din Budapesta, scrie News.ro.
Articolul 7, care nu a fost invocat niciodata, ar putea duce la suspendarea dreptului de vot al Budapestei in Consiliul European. Motiunea comuna pentru o rezolutie a fost inaintata de Socialisti&Democrati, liberalii din ALDE, Verzi si extrema-stanga.
Potrivit textului S&D, actuala situatie din Ungaria „reprezinta un risc clar de incalcare grava a valorilor” prevazute in tratatele UE si „justifica lansarea procesului Articolului 7” din Tratatul UE. Unii membri ai Partidului Popular European (PPE), la care este afiliata si formatiunea lui Viktor Orban, Fidesz, vor vota, probabil, la randul lor textul.
“Parlamentul nu poate actiona ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic”, a explicat Franck Engel, membru PPE din Luxemburg. „Nu mai putem fi martori la alunecarea Ungariei catre autoritarism”, a adaugat el.
Europarlamentarul a precizat ca va vota rezolutia pentru a exercita „presiune institutionala” asupra Ungariei si pentru a lansa un „dialog structural nou”.
Insa grupul PPE din Legislativul european este departe de a fi unit in privinta celui mai potrivit raspuns la actiunile Budapestei. La o reuniune a grupului, ce a avut loc saptamana trecuta, europarlamentarii PPE au trasat un proiect de rezolutie mult mai blanda decat S&D, prin care cer CE sa „evalueze cu atentie situatia din Ungaria”.
UE a lansat actiuni juridice impotriva Ungariei, ca urmare a inchiderii universitatii fondate de Soros
Luna trecuta, Uniunea Europeana a lansat actiuni judiciare impotriva Ungariei, in urma noii legi a universitatilor adoptata de Budapesta, care, potrivit criticilor, vizeaza inchiderea unei universitati fondate de filantropul miliardar George Soros, relateaza Associated Press, preluata de News.ro.
Comisarul european Valdis Dombrovskis a declarat ca Executivul UE a trimis o „scrisoare de informare oficiala” premierului Viktor Orban – primul pas al unei actiuni judiciare. Dombrovskis a explicat ca masura este bazata pe o „evaluare legala profunda”.
Comisia crede ca legea ar putea incalca drepturile europene pentru a oferi servicii, dar si libertatile academice si dreptul la educatie. Guvernul ungar va avea la dispozitie o luna pentru a raspuns si, in functie de reactia Budapestei, Comisia va analiza ce pasi va lua in continuare.
O noua lege a invatamantului superior ungar a fost adoptata luna trecuta si urmeaza sa intre in vigoare in octombrie. Aceasta obliga universitatile din Ungaria sa aiba campusuri in tarile de origine.
Universitatea Central-Eurpeana (CEU), finantata de Soros, este acreditata in Ungaria si in statul New York, insa nu are un campus in Statele Unite.
Orban acuza CEU ca ”triseaza”, deoarece emite diplome acceptate atat in Statele Unite, cat si in Ungaria, unde functioneaza din 1993.
Scandalul in centrul caruia se afla CEU face parte dintr-o campanie mai larga a Guvernului ungar impotriva lui Soros. Orban il acuza pe Soros ca submineaza interesele Ungariei din cauza faptului ca sustine migranti.
Pe acelasi subiect: