Povestea fascinantă a ciocolatei. Adusă în Europa de conchistadorii spanioli, a fost ridicată la rang de artă de inventatorul belgian Neuhaus
Ciocolata
Pe 7 iulie este Ziua mondială a ciocolatei, această dată fiind consemnată în istorie ca fiind momentul în care băutura pe bază de cacao a fost introdusă în Europa, în 1550.
Cacaua, ciocolata şi alte produse din această categorie bucură miliarde de oameni din întreaga lume. Cu toate acestea, istoria acestor delicii nu este atât de cunoscută.
Cercetătorii au găsit dovezi privind alimente pe bază de cacao datând din urmă cu câteva mii de ani. Boabele de cacao ar fi fost cultivate la început de civilizaţii străvechi din America de Sud, aztecii şi mayaşii fiind cei mai cunoscuţi între aceste populaţii indigene, notează www.worldcocoafoundation.org, citat de Agerpres.
Cuvântul modern ''ciocolată'' provine din două cuvinte din Nahuatl, o limbă vorbită de multe grupuri de azteci: ''xocolatl'', care în traducere directă înseamnă ''apă fierbinte'' şi ''cacahuatl'', care se referea la o băutură amară din cacao servită la ceremoniile religioase.
Când conchistadorii spanioli au ajuns în Lumea Nouă şi au început invaziile, colonizarea şi, în cele din urmă, distrugerea culturilor native, au descoperit şi valoarea cultivării boabelor de cacao. Au contribuit cu inventivitatea lor la reţeta băuturii de ciocolată adăugând zahăr şi condimente pentru a o îndulci. De aici, ciocolata a ajuns populară în rândul spaniolilor, care au păstrat secretă metoda de producţie pentru aproximativ 100 de ani de la descoperirea lor.
Ciocolata solidă, descoperită din întâmplare, în 1850
Spaniolii nu puteau păstra secretul la nesfârşit şi ciocolata s-a răspândit şi în restul lumii vestice. Ciocolata - pe atunci consumată exclusiv sub formă de băutură - a ajuns în Franţa, apoi în Anglia, la curţile regale şi în case dedicate consumului de ciocolată, frecventate de elite. Ciocolata caldă era apreciată de clasa socială superioară pentru gustul şi beneficiile pentru sănătate şi, cu timpul, cacaua şi-a câştigat reputaţia de afrodisiac.
Exclusivitatea ciocolatei a fost în cele din urmă diminuată odată cu Revoluţia Industrială, când echipamentele cu aburi au facilitat rapiditatea şi accesibilitatea în producţia prafului de cacao.
Ciocolata solidă a apărut pe piaţă şi s-a bucurat de succes în jurul anului 1850, când britanicul Joseph Fry a descoperit că adăugarea de unt de cacao peste praful de cacao formează o masă solidă. Peste 60 de ani, a ajuns cunoscută şi arta producerii de ciocolată cu un conţinut de arome diferite - cunoscut sub numele de ''praline'' - legată de numele inventatorului belgian Jean Neuhaus II. Din acest moment, industria ciocolatei a explodat şi s-a răspândit în întreaga lume, potrivit istoriei prezentate de World Cocoa Foundation.
Deşi originară din Americi, în prezent, micul stat Coasta de Fildeş (Cote d'Ivoire) produce între 30 şi 40 de procente din cantitatea totală de cacao la nivel mondial.
Elvețienii consumă 9 kg de ciocolată/an de persoană
Site-ul mărcii americane de ciocolată Sconza menţionează câteva lucruri importante legate de consumul de ciocolată. Spre exemplu, consumul zilnic de ciocolată neagră reduce riscul de boli cardiace cu o treime. Doza letală de ciocolată pentru om înseamnă aproximativ 10 kilograme. Ciocolata are efect antibacterian în cavitatea bucală şi protejează împotriva cariilor dentare.
Statisticile din SUA arată că în fiecare secundă se consumă aproximativ 45 de kilograme de ciocolată. Cu toate acestea, elveţienii sunt cei mai mari consumatori de ciocolată, cu aproximativ 9 kilograme pe an de persoană, faţă de americani, care consumă aproximativ 4.3 kilograme. O altă informaţie inedită este că ciocolata albă de fapt nu este ciocolată, întrucât nu conţine cacao, mai notează sconza.com.
Germania, Begia și Olanda, cei mai mari exportatori din UE
O cantitate de 2,2 milioane de tone de ciocolată şi batoane de ciocolată a fost exportată de statele membre ale Uniunii Europene în anul 2019, iar 66% din această cantitate a mers spre alte state membre UE, arată datele publicate marţi de Eurostat.
Anul trecut, cei mai mari exportatori de ciocolată din UE au fost, în ordine: Germania (640.000 de tone sau 30%), Belgia (300.000 de tone sau 14%), Olanda (290.000 de tone sau 13%), Polonia (230.000 de tone sau 10%) şi Italia (180.000 de tone sau 8%).
Împreună, aceste cinci state au însumat trei sferturi din cantitatea totală de ciocolată şi batoane de ciocolată exportată de UE.
Tot în 2019, statele membre ale blocului comunitar au importat 220.000 de tone de ciocolată din afara Uniunii Europene, dintre care 70.000 de tone din Elveţia.
Pe acelasi subiect: