Terminalul GNL de la Swinoujscie va avea o capacitate initiala de cinci miliarde metri cubi pe an, adica o treime din gazul natural consumat de Polonia, dar in urmatorii ani va fi extinsa pana la 7,5 miliarde metri cubi.

De asemenea, autoritatile poloneze vor sa extinda reteaua de gazoducte pentru a permite transportarea gazului de la Swinoujscie catre tarile vecine: Cehia, Slovacia, Ucraina si Lituania. 

"Polonia si-a indeplinit obiectivul strategic, suntem independenti in materie de gaze naturale", a declarat Ewa Kopacz la ceremonia de inaugurare a terminalului LNG de la Swinoujscie

"Aceasta investitie este prima de acest gen din Polonia si de asemenea unica in aceasta parte a Europei", a adaugat Ewa Kopacz. 

In prezent, o treime din gazele naturale consumate de Polonia sunt asigurate din resursele proprii, aproximativ 40% sunt importate din Rusia si 20% din Asia Centrala

Polonia, o tara cheie pentru tranzitul gazelor naturale rusesti spre Europa Occidentala, a criticat planurile grupului Gazprom de a extinde conducta care face legatura directa intre Rusia si Germania, ocolind tarile din Europa de Est care sunt dependente de gazul rusesc. 

Primul transport de GNL, provenit din Qatar, va ajunge la terminalul de la Swinoujscie la mijlocul lunii decembrie, iar livrarile comerciale sunt programate a incepe in 2016.

Polonia a semnat inca din 2009 un contract pe 20 de ani cu firma Qatargas pentru livrarea de gaze naturale spre terminalul de la Swinoujscie.

Decizia de a construi acest terminal a fost luata in 2006, dar lucrarile de constructie, atribuite firmei italiene Saipem (parte din grupul ENI), care trebuiau conform calendarului initial sa se incheie la mijlocul lui 2014 au inregistrat unele intarzieri.