"Uniunea Europeana si eu insumi vom tine cont de preocuparile exprimate de Marea Britanie", a spus Tusk in cursul unei conferinte de presa, la Bruxelles, imediat dupa ce a fost desemnat in functia de presedinte al Consiliului European.

"Sunt sigur ca viitorul UE nu trebuie sa treaca prin micsorare (...) si nicio persoana rezonabila nu isi poate imagina UE fara Marea Britanie, chiar nici eu insumi nu pot sa-mi imaginez", a afirmat el.

"Am vorbit cu (premierul britanic) David Cameron. El a prezentat numeroase propuneri de reforma si sunt sigur ca (...) vom putea sa ajungem la un acord, vom putea sa depunem eforturi pentru a elimina numeroase bariere", a continuat Tusk.

Inainte de interventia lui Donald Tusk, actualul presedinte al Consiliului European Herman Van Rompuy a enumerat "trei provocari" pe care, potrivit lui, UE trebuie sa le infrunte in urmatorii ani, si anume stagnarea economiei europene, criza ruso-ucraineana si "locul Marii Britanii in Uniune".

Sub presiunea euroscepticilor din tara sa, David Cameron a promis sa organizeze pana la orizontul lui 2017, daca va fi reales la anul, un referendum privind iesirea Marii Britanii din UE.