Parlamentul European a adoptat bugetul UE pentru 2014-2020, dupa trei ani de negocieri
Parlamentul European a adoptat, marti, bugetul UE pentru 2014-2020, micsorat comparativ cu precedentul cadru plurianual, acesta fiind epilogul a peste trei ani de negocieri in cadrul Uniunii, relateaza AFP.
Bugetul a fost adoptat cu o majoritate larga de 682 de eurodeputati, cu sustinerea dreptei si socialistilor. Acesta prevede 908 miliarde de euro in credite de plata si 960 de miliarde de euro in credite de angajament, respectiv cu 3,7 si 3,5 puncte mai putin decat bugetul pe 2007-2013.
Institutiile europene s-au inteles din iunie asupra cadrului bugetar, dupa negocierile incepute in 2011, dar Parlamentul European a suspendat aprobarea finala punand o serie de conditii, intre care virarea de catre state a 11,2 miliarde de euro suplimentari pentru inchiderea conturilor pe 2013.
Noul cadru financiar plurianual (CFP) consacra un efort in favoarea angajarii si formarii tinerilor, in special prin crearea unei "Garantii pentru tineret" careia i s-au alocat sase miliarde de euro in primul an, a subliniat raportorul socialist, Ivailo Kalfin, apreciind ca acest lucru nu este suficient pentru ca bugetul "sa fie un instrument de crestere".
"Din nefericire, nu am reusit sa cream un instrument de crestere pentru a face fata economiilor" impuse de austeritate, a afirmat conservatorul Jean-Luc Dehaene.
El a salutat insa faptul ca Parlamentul a putut sa le impuna guvernelor mai multa flexibilitate in gestionarea fondurilor si o clauza de revizuire in 2016 "pentru a nu lega mainile viitorului Parlament", rezultat in urma alegerilor din mai 2014.
Aceasta suplete mai mare "ne va permite sa gestionam reculul fara precedent al bugetului, cu 40 de miliarde mai mic", a apreciat comisarul pentru Buget, Januz Lewandowski.
Ca si pentru precedentele cadre plurianuale, sustinerea pentru agricultura si politica de coeziune pentru regiunile defavorizate ramane importanta, cu peste doua treimi din buget. O scadere inregistreaza domeniile inovatiei, cercetarii si infrastructurii.
Pe acelasi subiect: