Pana mai ieri era paradisul imigrantilor. Azi, Crucea Rosie strange bani pentru Spania. Tot mai multi nu au ce manca
Crucea Rosie strange donatii pentru spaniolii saraciti de criza. Este un apel putin obisnuit pentru o tara care pana mai ieri era paradisul imigrantilor din toata lumea. Organizatia spera sa adune 30 de milioane de euro, in urmatorii doi ani.
Cu acesti bani vor fi cumparate ajutoare pentru aproape 300.000 de spanioli care nu au ce pune pe masa si nu isi permit sa isi incalzeasca locuinta pe timp de iarna.
Sub sloganul "Acum, mai mult ca niciodata", Crucea Rosie le cere spaniolilor sa fie solidari cu cei loviti de criza. Si nu sunt putini aceia care au nevoie disperata de ajutor. Estimarile Crucii Rosii arata ca din ce in ce mai multe sectoare ale societatii spaniole sunt afectate de somajul in crestere si reducerea ajutoarelor sociale.
"Suntem ingrijorati mai ales pentru cei care odata cu pierderea locului de munca si-au pierdut si dorinta de a trai. Suntem ingrijorati ca ar putea abandona cautarea unei slujbe si ar ajunge sa cada in depresie", a declarat Jose Javier Sanchez Espinosa, purtator de cuvant Crucea Rosie.
Ajutoare vin si de la alte organizatii umanitare, precum Caritas, care actioneaza in numele Bisericii Catolice. Reprezentantii sai atrag atentia ca se adanceste periculos de mult prapastia dintre saraci si bogati.
"Daca situatia nu se schimba, va duce in timp la tensiuni sociale si in cele din urma la conflict", Francisco Lorenzo, reprezentant Caritas.
Organizatia a ajutat anul trecut peste un milion de spanioli, de patru ori mai multi decat in urma cu cinci ani.
Voluntarii vor incarca zeci de tone de alimente in camioanele organizatiilor umanitare, care mai apoi le vor distribui celor nevoiasi.
Multi spanioli au inceput sa isi piarda speranta. Cifrele arata ca peste jumatate din cei cinci milioane de someri din Spania isi cauta de munca de mai bine de un an. Un semnal de alarma vine si de la UNICEF. Organizatia arata ca peste doua milioane de copii din Spania traiesc sub limita saraciei. Asta inseamna o crestere cu 80.000 fata de anul trecut.