Organizatia Mondiala a Sanatatii cere ajutor financiar de urgenta pentru Fasia Gaza
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a lansat duminica un apel in vederea colectarii sumei de 10 milioane de dolari (7,8 milioane de euro) pentru furnizarea, in viitoarele trei luni, unor medicamente si materiale medicale in Fasia Gaza, acolo unde stocurile au inceput sa se epuizeze, relateaza AFP.
"OMS lanseaza un apel catre comunitatea internationala si regionala sa acorde un ajutor financiar de urgenta destinat furnizarii atat de medicamente esentiale (care salveaza vieti), in contextul unor penurii preexistente, cat si de material de urgenta pentru tratarea ranitilor si bolnavilor cronici", a anuntat organizatia ONU intr-un comunicat publicat in noaptea de sambata spre duminica, citat de AFP si preluat de Mediafax.
Organizatia se declara "profund preocupata de escaladarea situatiei atat in Fasia Gaza, cat si in Israel si de impactul acesteaia asupra sanatatii si vietii civililor din zona".
La Gaza, "un numar mare de raniti a fost spitalizat cu arsuri grave, rani cauzate de prabusirea unor cladiri si traumatisme craniene", continua OMS.
De la declansarea miercuri a operatiunii militare israeliene "Pilon de Aparare", 46 de palstinieni si trei israelieni au fost ucisi, iar alti aproximativ 400 de palestinieni si 18 israelieni au fost raniti pana la data emiterii comunicatului OMS.
Aproape jumatate dintre cei 46 de palestineni ucisi sunt necombatanti, inclusiv sase copii si trei femei, potrivit unor surse medicale din cadrul unor asociatii de apararea drepturilor omului.
Autoritatile sanitare din Fasia Gaza au instituit o "situatie de urgenta" in toate spitalele, potrivit OMS, care subliniaza ca teritoriul palestinian se confrunta, inainte de lansarea ultimului atac israelian, cu o lipsa grava de "medicamente esentiale", din cauza "asedierii (Fasiei) Gaza".
Stocurile a 192 de medicamente (40% din lista medicamentelor esentiale) si a 586 de furnizari medicale de unica folosinta (65% din lista esentiala) se aflau deja la nivelul "zero", a subliniat OMS, care a anuntat ca interventii chirurgicale care nu sunt urgente sunt amanate, din cauza lipsei de produse utilizate pentru anestezie.
Israelul a declansat ofensiva in plina campanie pentru alegerile legislative din ianuarie, prin asasinarea lui Ahmad Jaabari, cel mai important oficial eliminat dupa operatiunea devastatoare din perioada decembrie 2008-ianuarie 2009, care a reusit sa opreasca doar provizoriu tiruri de rachete.
Pe acelasi subiect: