Capitala Japoniei a fost desemnata gazda a Jocurilor Olimpice de vara din 2020, devansand Istanbulul si Madridul.

Analistii anticipeaza ca sectorul constructiilor si turismul vor avea cel mai mult de castigat, insa efectul va fi prezent in urmatoarea perioada la nivelul intregii economii datorita unui val de optimism.

Pregatirile pentru Jocurile Olimpice vor crea noi locuri de munca si vor imbunatati increderea companiilor si a populatiei, intr-o economie care resimte efectele cutremurului devastator din 2011 si ale datoriei publice uriase.

Situatia economica din Japonia s-a imbunatatit de la sfarsitul anului trecut, in urma masurilor agresive de stimulare a cresterii adoptate de premierul Shinzo Abe pentru a pune capat unei perioade indelungate de deflatie, care persista de la sfarsitul anului '90.

Guvernul japonez estimeaza ca jocurile olimpice vor aduce economiei valoare adaugata echivalenta cu 0,3% din PIB, estimare considerata prea modesta de catre Robert Feldman, director de cercetare economica pe Japonia la Morgan Stanley MUFG Securities.

"Estimarea noastra este ca impactul ar putea fi cel putin similar celui inregistrat de Marea Britanie, de aproximativ 0,7-0,8% din PIB in urmatorii 7 ani, adica 3.000 - 4.000 miliarde yeni ca valoare adaugata (30-40 miliarde dolari), sau 6.000 - 8.000 miliarde yeni ca productie bruta (60-80 miliarde dolari)", potrivit unui raport al bancii de investitii.

Japonia va gazdui Jocurile Olimpice de vara pentru prima data din 1964. De atunci, Japonia a mai gazduit in doua randuri Jocurile Olimpice de iarna, in 1972 la Sapporo si in 1998 la Nagano.

Indicele bursier japonez care centralizeaza actiunile companiilor care au legatura cu gazduirea Jocurilor Olimpice a crescut cu 45% in acest an. Indicele cuprinde 79 de companii, din constructii, transport, turism, retail si sport.

Comitetul care s-a ocupat de candidatura metropolei Tokyo pentru gazduirea Jocurilor Olimpice din 2020 estimeaza ca evenimentul va avea un impact economic pozitiv de aproximativ 3.000 miliarde yeni (30 miliarde de dolari) si va crea 150.000 de locuri de munca.

Organizatorii japonezi intentioneaza sa construiasca cel mai mare complex rezidential ridicat in ultimii 42 de ani in Tokyo pentru a gazdui delegatiile prezente la Jocuri.

Investitia in Satul Olimpic este estimata la 95,4 miliarde yeni (aproape 10 miliarde de dolari) si va ocupa o suprafata de 44 de hectare alaturata Golfului Tokyo. Guvernul intentioneaza sa deruleze investitii publice de 153,8 miliarde yeni (apoximativ 15 miliarde de dolari) pentru diverse lucrari de constructii si renovari legate de Jocurile Olimpice.