La mijlocul anului 2013, consortiul Shah Deniz a ales proiectul gazoductului Trans Adriatic Pipeline (TAP) pentru transportul gazelor naturale din regiunea Marii Caspice spre Europa via Grecia si Italia.

Nabucco Vest si Trans-Adriatic Pipeline erau singurele doua proiecte care concurau pentru furnizarea de gaze naturale din Azerbaidjan in Europa. Printre actionarii proiectului Nabucco se numara si compania romaneasca Transgaz. 

Potrivit Trend, OMV incearca sa obtina despagubiri din partea Turciei, pentru decizia autoritatilor de la Ankara de a se retrage din proiectul Nabucco, care era sprijinit de UE si ar fi redus dependenta Europei de gazul natural rusesc, transmite Agerpres.

Ankara a decis sa se retraga din Nabucco si in mai 2015 a semnat un acord cu Rusia pentru un gazoduct alternativ, Turkish Stream.

Trend sustine ca OMV a lichidat subsidiara OMV Nabucco Gas Pipeline International GmbH, creata special pentru proiectul Nabucco, inregistrand pierderi de 177,6 milioane de euro. 

Intre Austria si Turcia exista inca din 1988 un acord privind protectia investitiilor. Pe baza acestui tratat, OMV vrea sa obtina despagubiri de la Centrul International de solutionare a litigiilor de investitii (ICSID) de pe langa Banca Mondiala si in iunie a depus o cerere in acest sens. 

OMV, cea mai mare companie industriala listata din Austria, detine 51,01% din actiunile OMV Petrom, statul roman, prin Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, detine 20,64%, Fondul Proprietatea detine 18,99%, iar 9,36% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti.