"Nu vreau sa fac niciun comentariu cu privire la ce s-a intamplat in Siria ieri", a explicat Obama la microfonul televiziunii americane de limba spaniola Telemundo, in Costa Rica, ultima etapa a miniturneului sau in America Latina. "Voi lasa Guvernul israelian sa confirme sau sa dezminta eventualele bombardamente efectuate", a declarat el.

"Dar continui sa cred ca israelienii, in mod justificat, trebuie sa se protejeze fata de transferul de arme sofisticate catre organizatii teroriste precum Hezbollah", a adaugat Obama in cadrul acestui interviu care va fi difuzat duminica.

"Ne coordonam strans cu Israelul, recunoscand ca ei sunt foarte aproape de Siria, foarte aproape de Liban", a adaugat presedintele. "Hezbollah a declarat in repetate randuri ca este gata sa atace (Israelul) pana la Tel-Aviv. Iar israelienii trebuie sa fie vigilenti si ingrijorati".

Israelul a pastrat tacerea cu privire la acest subiect, sambata, repetand ca supravegheaza transferul de arme catre Hezbollahul libanez.

Iranul este pregatit sa "antreneze" armata siriana in caz de nevoie

Iranul este pregatit sa "antreneze" armata siriana in caz de nevoie, a declarat comandantul fortelor terestre iraniene, generalul Ahmad-Reza Pourdastan, citat duminica de agentia oficiala Iran, potrivit Mediafax.

"Suntem alaturi de Siria si daca este nevoie, suntem pregatiti sa ii furnizam antrenamentul necesar, dar nu vom participa activ la operatiunile sale", a declarat el, subliniind ca armata siriana, cu "experienta pe care o are in confruntarea cu regimul sionist, se poate apara si nu are nevoie de ajutor strain".

In timp ce duminica un oficial israelian a confirmat ca Israelul a desfasurat doua atacuri in trei zile in Siria impotriva armelor destinate miscarii siite libaneze Hezbollah, purtatorul de cuvant al Ministerului iranian de Externe, Ramin Mehmanparast, a "condamnat atacul regimului sionist si le-a cerut tarilor din regiune sa reactioneze cu intelepciune fata de aceasta agresiune".

Mehmanparast a acuzat Israelul ca incearca sa "creeze instabilitate si insecuritate in regiune (...) provocand conflicte cu caracter etnic si religios".

"Actiunile inumane si aventuroase ale regiunii sioniste (...) vor scurta durata de viata a acestui regim marioneta", a declarat la randul sau ministrul iranian al Apararii, generalul Ahmad Vahidi, citat de agentia Fars.

El a afirmat, de asemenea, ca "atacul desfasurat de regimul sionist a avut unda verde din partea Statelor Unite, ceea ce dezvaluie legaturile terorisitilor mercenari si protectorilor lor cu acest regim".

Iranul, tara majoritar siita, este principalul aliat regional al regimului presedintelui Bashar al-Assad si acuza periodic tarile occidentale, unele tari arabe si Turcia ca ajuta rebelii sirieni impotriva Damascului.