De ce Barack Obama ar putea "renunta la manusi" in relatia cu Germania
Barack Obama, Angela Merkel, Jose Luiz Zapatero
Presedintele SUA, Barack Obama, ar putea "renunta la manusi" in relatia cu Europa, dupa ce a castigat un nou mandat. Cel mai puternic om al Planetei poate solicita un sprijin clar pentru tarile cu probleme, care sa duca la rezolvarea mai rapida a crizei din UE, alaturandu-se astfel Frantei si Italiei in disputa cu Germania.
Victoria lui Obama in algerile din SUA va avea trei efecte pentru zona euro, niciunul dintre acestea bun, scrie bancherul David Marsh intr-un comentariu pentru portalul MarketWatch.
In primul rand, dupa luni in care Obama si echipa sa au transmis clar ca vor ca Grecia sa ramana in zona euro, pentru ca algerile din SUA sa nu fie afectate de acutizarea crizei financiare, presedintele american are acum mai multa libertate sa vorbeasca despre problemele Europei.
"Daca Obama decide sa renunte la manusi in relatia cu Batranul Continent, s-ar putea ajunge la schimburi dure, mai ales cu Berlinul", scrie Marsh.
Obama se va pozitiona probabil mai deschis de partea Frantei si Italiei si impotriva intransigentei Germaniei in privinta sustinerii Greciei si altor tari lovite de probleme financiare.
In mod semnificativ, cea mai rasunatoare aprobare pentru realegerea lui Obama a venit din partea presedintelui francez, Francois Hollande, care vede SUA drept aliat in campania impotriva austeritatii promovate de Germania.
In al doilea rand, incheierea alegerilor ar putea aduce la nivel international mai mult optimism privind economia SUA, daca politicienii americani reusesc sa se puna de acord asupra unor masuri care sa evite activarea automata, la inceputul anului urmator, a unor reduceri de cheltuieli si majorari de taxe.
Imbunatatirea perceptiei privind SUA coincide cu inrautatirea informatiilor venite din Europa. Diferenta de crestere economica dintre SUA si zona euro ar putea ajunge la trei puncte procentuale anul urmator, nivel maxim de la introducerea euro. Efectul ar putea fi deprecierea euro, veste buna pentru statele cu datorii din sudul Europei, dar proasta pentru Germania si alte state creditoare, sustine bancherul
Al treilea efect evidentiat de Marsh este ca Germania va deveni, in pofida presiunilor mai mari, tot mai reticenta sa accepte o relaxare a austeritatii impuse statelor cu probleme, precum Grecia sau Spania. Incapatanarea Germaniei va fi alimentata si de apropierea alegerilor federale, programate anul urmator.
Unul dintre motivele importante pentru care nu functioneaza programul de achizitii de obligatiuni al Bancii Centrale Europene (BCE), destinat sa ajute statele cu dificultati de finantare, este opinia negativa a Bundesbank, banca centrala a Germaniei. Se poate chiar ca cea mai mare parte a impactului pozitiv asupra randamentelor obligatiunilor unor tari ca Spania sa fi fost deja inregistrat.
Dupa cum a afirmat filozoful francez Voltaire despre Sfantul Imperiu Roman - "nici sfant, nici roman, nici imperiu"-, viitorii istorici ar putea spune ca programul de Tranzactii Monetare Directe al BCE, care vizeaza achizitii de obligatiuni suverane, nu a fost nici direct, nici monetar si nici tranzactie, comenteaza Marsh.
Pornirea programului dureaza si reflecta contradictia conditionalitatii impuse unor tari ca Spania pentru masuri dure de austeritate, fara ca acestea sa stie macar ce primesc in schimb.
Problema cu programul de achizitii de obligatiuni este ca odata inceput va fi foarte dificil de oprit, apreciaza Marsh. Cu cat este amanata mai mult implementarea, cu atat va intampina o opozitie mai puternica pe pietele financiare. De asemenea, cu atat mai mare va fi reticenta de a deschide o cutie a Pandorei, care poate fi inchisa doar cu mare dificultate.
Toata aceasta situatie este complicata de esecul creditorilor internationali de a ajunge la un acord asupra unui mod de a reduce indatorarea Greciei, inca prea ridicata. Statul elen este aproape de a intra in default pe o datorie de 5 miliarde de euro din cauza neintlegerilor creditorilor si a intarzierii urmatoarei transe a imprumuturilor externe.
La inceputul acestui an, Grecia a beneficiat de cea mai mare restructurare de datorie suverana din istorie. Stergerea a 100 de miliarde de euro din datoria tarii nu a rezolvat problema, intrucat austeritatea care a insotit-o, asa cum au afirmat multi economisti, nu a facut decat sa agraveze situatia.
Acest deznodamant dezastruos a fost inregistrat sub patronajul FMI, noteaza Marsh, ceea ce va face mult mai putin probabila o implicare a Fondului in noi pachete de ajutor financiar, pentru Grecia sau alte tari, precum Spania.
Pe o pozitie mai puternica dupa alegeri, Obama se va alatura probabil liderilor marilor economii emergente, precum Brazilia, China si India, care declara ca Europa trebuie sa-si rezolve singura problemele. Asta nu poate insemna decat mai multi bani de la Germania.
Ramane de vazut care va fi reactia la noua politica americana in Germania, unde Merkel se pregateste pentru propriile alegeri anul urmator, incheie Marsh.
David Marsh a lucrat peste 20 de ani ca reporter in Europa pentru agentii de presa si ziare, precum Reuters si Financial Times, dupa care a trecut in sectorul de investment banking. In prezent este membru in conducerea mai multor organizatii si firme de consultanta. Comentariile lui Marsh pentru MarketWatch sunt publicate si de cotidianul german de business Handelsblatt.