O radiografie a economiei globale. Europa, China si SUA au depasit perioadele critice. Pericolul vine dinspre tarile emergente
Cele mai mari economii ale lumii si-au facut publice in aceasta perioada rezultatele activitatii industriale, iar ultimele date sunt incurajatoare pentru evolutiile viitoare ale economiei globale, arata o analiza Business Insider.
Analiza ia in calcul indicatorii economici dati publicitatii de companiile care activeaza in sectorul privat, indicatori care formeaza Purchasing Managers Index – PMI.
1. Europa incepe sa-si revina
Un curs observat inca de la inceputul verii, care se confirma acum, potrivit ultimelor date. Cel mai bine stau tarile din zona euro.
Atat PMI-ul Spaniei, cat si cel al Italiei au avut cele mai bune luni din primavara anului 2011, dar nici restul tarilor nu se pot plange. Pana si Grecia isi anunta o revenire, fiind aproape de a inregistra din nou cresteri.
Indicele PMI din sectorul industrial arata astfel, pentru luna august:
- Olanda – PMI de 53,5 (cel mai mare din ultimele 27 de luni)
- Austria – PMI de 52 (cel mai mare din ultimele 18 luni)
- Irlanda – PMI de 52 (cel mai mare din ultimele 9 luni)
- Germania – PMI de 51,8 (cel mai mare din ultimele 25 de luni)
- Italia – PMI de 51,3 (cel mai mare din ultimele 27 de luni)
- Spania – PMI de 51,1 (cel mai mare din ultimele 29 de luni)
- Franta – PMI de 49,7 (neschimbat)
- Grecia – PMI de 48,7 (cel mai mare din ultimele 44 de luni)
Natiunile din afara zonei euro au de asemenea niste rezultate multumitoare, atat in cazul Marii Britanii, cat si in cel al Europei de Est.
2. China a depasit pericolul
S-au facut multe speculatii asupra problemelor pe care China le-a intampinat in ultima perioada. Insa ultimele cifre arata ca situatia nu este chiar atat de rea. Cresterea inregistrata nu este una spectaculoasa, insa lucrurile nu se indreapta spre mai rau momentan, evolutia fiind chiar o idee mai buna decat se asteptau analistii.
Oficialii chinezi isi doresc insa o crestere calitativa rapida, lucru ce ar putea fi mai greu de obtinut. Aceasta se refera la o crestere sanatoasa, care sa nu se bazeze doar pe investitiile agresive. Guvernantii vor sa aplice reforme in acest sens si sa diminueze odata pentru totdeauna coruptia, aflata la ordinea zilei pe continentul asiatic. Chiar daca tara nu mai este consumatoarea de altadata, nici o prabusire viitoare nu pare posibila in acest moment.
3. Tarile emergente se prabusesc: monedele se devalorizeaza, inflatia, la cote maxime
In afara Chinei, lucrurile nu stau atat de bine pe pietele emergente. Indonezia si India sunt printre cele mai afectate, cu date economice care se deterioreaza de la luna la luna. Banii ies din tara, monedele se devalorizeaza si pietele sunt afectate de inflatie. O parte din problema este atribuita Statelor Unite, care s-ar face vinovate de o urcare a ratei dobanzii, avand drept consecinta o revenire a dolarului american.
India a avut cel mai slab PMI din ultimii ani, iar Indonezia ii urmeaza indeaproape, piata bursiera scazand cu 2,6%. Situatia este fara indoiala rea, dar adevarata intrebare este cu cat se va mai inrautati de acum inainte.
4. SUA prezinta o usoara imbunatatire a activitatii industriale
Cresterea este putin mai buna decat asteptarile anuntate. Datele economice din 2013 sunt o idee mai favorabile iar situatia pare una de mai lunga durata. Piata muncii continua sa se imbunatateasca usor, precum si cea imobiliara, indicatori economici importanti pentru evolutia economica, chiar daca cifrele nu sunt mai mult decat mediocre.
Pe langa cele analizate mai sus, ar mai fi de mentionat situatia Japoniei, care se descurca binisor, desi nu cu rezultate spectaculoase, ca in alte vremuri. In schimb, Irakul si, mai nou, Siria, sunt intr-o pozitie incerta din cauza situatiei curente, in timp ce pretul petrolului continua sa creasca.
Faptul ca Japonia, Europa, SUA si China traverseaza insa o perioada pozitiva, lucru care nu s-a mai intamplat de la inceputul crizei, din 2008, ne ofera o perspectiva imbucuratoare. Ramane de vazut cum actiunile geopolitice dictate de Washington vor afecta acest lucru in viitorul apropiat.
Pe acelasi subiect: