"Au fost foarte multe discuţii cu privire la Grecia însă acum lucrurile au început să se mişte. Băncile din Grecia au ajuns într-un punct în care sunt pregătite şi dispuse să vândă creditele neperformante şi în plus există acum există şi reglementările necesare, astfel încât va fi o piaţă eficientă", a declarat directorul general de la Hoist, Klaus-Anders Nysteen.

Hoist Finance cumpără şi restructurează credite neperformant de la cele mai mari bănci din Europa. Firma suedeză operează deja pe pieţe precum Marea Britanie, Franţa, Germania, Polonia şi Spania. În ultimii ani a început să investească în Italia şi acum şi-a îndreptat atenţia spre Grecia.

Creditele neperformante din Grecia au ajuns la un nivel de aproximativ 100 de miliarde de euro la finele lunii septembrie 2017, ceea ce reprezintă aproximativ 45% din totalul creditelor bancare din Grecia. Expuneri mai mari se regăsesc în rândul creditelor de consum (53%) şi în rândul companiilor mici şi mijlocii (59%).

Practic, Grecia "are doar patru bănci relevante de la care să cumperi, astfel încât fie ajungem la un acord cu acestea fie nu", a subliniat Klaus-Anders Nysteen. Acesta a adăugat că, deşi stocul de credite neperformante din Grecia este unul ridicat, în ultimii ani a avut loc o reducere constantă iar sectorul bancar este bine capitalizat.

"Am avut întâlniri cu toate cele patru mari bănci din Grecia precum şi cu Banca Centrală şi din câte am înţeles nu există o nevoie imediată de injecţii de capital. Însă vânzarea creditelor neperformante este o modalitate de a profita şi a-şi consolida gradul de capitalizare", a spus Klaus-Anders Nysteen.

Cele patru mari bănci greceşti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank - sunt prezente şi pe piaţa din România, însă acestea își pregătesc ieșirea, ca parte a pachetului de finanțare convenit cu Comisia Europeană.

Banca Transilvania a anunțat recent că va începe în curând procedurile specifice finalizării tranzacţiei cu Eurobank Group în privinţa achiziţionării acţiunilor Bancpost.

În cazul National Bank of Greece, banca tocmai a anunțat că BNR a respins preluarea Băncii Românești, pe care o deține pe piața locală, de către OTP Bank.