L-Bank (Germania) da in judecata BCE, pentru a scapa de supravegherea institutiei. Prima actiune radicala a unei banci din Europa impotriva regulamentului privind monitorizarea
Banca germana cu capital de stat Landeskreditbank Baden-Württemberg (L-Bank) a dat in judecata Banca Centrala Europeana, pentru a fi scoasa de sub supravegerea directa a acesteia din urma, fiind primul proces intentat BCE de la introducerea noului regulament privind monitorizarea bancilor.
Decizia L-Bank a fost motivata de cresterea costurilor si de ingreunarea procesului birocratic in urma preluarii de catre BCE a rolului de supraveghetor al institutiei bancare, noteaza Wall Street Journal.
In noiembrie anul trecut, BCE a preluat de la bancile centrale si de la autoritatile de reglementare in sectorul financiar-bancar supravegherea directa a celor mai mari 123 de banci din zona euro, mutare care a starnit ingrijorare in randul bancherilor si politicienilor privind, printre altele, o serie de costuri suplimentare generate de noua masura.
Procesul deschis de L-Bank reprezinta prima actiune radicala a unei banci din Europa impotriva supravegherii BCE si evidentiaza opozitia crescanda cu care banca centrala europeana se confrunta din partea unor politicieni si bancheri din cea mai mare economie a zonei euro.
L-Bank a argumentat ca supravegherea BCE limiteaza capacitatea bancii de a finanta firmele si populatia locala si a cerut sa fie transferata din nou sub controlul unei autoritati din Germania.
Printre criteriile analizate de BCE la preluarea supravegherii directe asupra unei institutii bancare se numara marimea activelor, care trebuie sa depaseasca 30 de miliarde de euro, precum si contributia bancii la PIB-ul tarii in care opereaza, o contributie de peste 20% din PIB asigurand in mod automat supravegherea directa a BCE.
In tarile in care aceste criterii nu se aplica, cel putin trei din institutiile bancare locale sunt trecute sub monitorizarea BCE, cu exceptia cazurilor in care activele bancilor sunt mai mici de 5 miliarde de euro. De asemenea, BCE poate prelua supravegherea oricarei banci care detine operatii semnificative in cel putin doua tari.
Potrivit ultimelor date disponibile, activele L-Bank, una dintre cele 21 de institutii bancare germane supravegheate direct de BCE, totalizau 70 miliarde de euro la finele anului 2013.