Nu s-au prins toate 27 in hora tratatului. Franta: Cererile Marii Britanii au fost inacceptabile. Primele masuri de salvare a zonei euro, de la Bruxelles
Liderii europeni nu au reusit noaptea trecuta sa ajunga la un acord privind o modificare a Tratatului UE pentru toate cele 27 de state membre in ideea de a reforma zona euro. Astfel, noul pact pentru consolidarea disciplinei bugetare va fi adoptat numai de cele 17 tari ale zonei euro si de cele voluntare, respectiv din Europa de Est, precum Polonia. Marea Britanie a fost cea care a refuzat si a impus "conditii inacceptabile", dupa cum a declarat vineri Nicolas Sarkozy, citat de AFP.
"Am fi preferat un acord al celor 27, dar acest lucru nu a fost posibil avand in vedere pozitia prietenilor nostri britanici", a declarat presedintele francez.
"Continua discutiile in 17+", altfel spus intre 17 state plus altele din cele zece membre UE care nu fac parte din zona euro si care vor sa se asocieze, a declarat un alt diplomat.
Obiectivul este consolidarea neta a disciplinei bugetare a zonei euro pentru a trage invataminte din criza datoriilor, cu sanctiuni aproape automate impotriva tarilor laxiste. De asemenea, reguli de aur bugetare si un drept de implicare sporita in proiectele de buget nationale.
Germania insista ca aceste modificari sa fie prevazute intr-un tratat pentru a face disciplina constrangatoare. Alaturi de Franta, ea avertizase ca daca o schimbare a Tratatului Uniunii Europene in ansamblul sau se dovedeste imposibila, unul limitat la cele 17 tari va fi privilegiat.
De ce a refuzat Marea Britanie pactul
"Interesul Marii Britanii nu era protejat". Declaratia ii apartine premierul britanic David Cameron care a si-a justificat astfel refuzul de modificare a tratatului UE. Britanicul vorbeste despre o "decizie dificila, dar buna".
"Daca nu poti obtine siguranta in interiorul tratatului, este mai bine sa ramai in afara", a apreciat premierul in cadrul unei conferinte de presa la incheierea primei zile a summitului de la Bruxelles.
Londra a amenintat de mai multe ori ca isi va exercita dreptul de veto. Marea Britanie a cerut mai multe concesii din partea partenerilor sai, care au fost considerate excesive.
Principala conditie britanica, potrivit unor diplomati: obtinerea posibilitatii de a bloca legile UE privind supravegherea financiara paneuropeana, in cazul in care Londra considera ca "interesul sau national era amenintat". Concret, chiar daca un text era votat cu majoritate, Marea Britanie ar fi putut cere sa fie examinat la nivelul cel mai inalt, cel al sefilor de stat si de Guvern (Consiliul European), unde ar fi trebuit sa obtina sprijin unanim. Londra ar fi avut astfel de facto un drept de veto.
Cererea a fost insa considerata inacceptabila pentru ca asta ar fi insemnat excluderea City din Londra, principala piata financiara europeana, dintr-o parte a supravegherii paneuropene.
Concluziile primei zile de summit
1. 200 de miliarde de euro merg catre FMI
Statele din zona euro intentioneaza sa furnizeze Fondului Monetar International 200 de miliarde de euro, a anuntat Nicolas Sarkozy. Banii vor fi folositi pentru sustinerea tarilor cu probleme din Uniunea Monetara, relateaza AFP.
2. Bancile nu vor mai obligate sa contribuie la restructurarea datoriilor.
Tarile din zona euro au convenit astfel sa renunte la solicitarile impuse bancilor private de a contribui sistematic pe viitor la planurile de restructurare a datoriei statelor cu probleme, asa cum s-a intamplat in Grecia, relateaza AFP. Un acord in acest sens a fost incheiat in privinta modalitatilor "de participare a sectorului privat", pe viitor, la planurile de salvare ale tarilor amenintate de intrare in imposibilitate de plata, a anuntat vineri presedintele UE, Herman Van Rompuy.
3. Esec al unui acord pe tema euroobligatiunilor in zona euro
Statele din zona euro nu au reusit sa ajunga la o intelegere pentru emiterea, chiar si intr-un viitor indepartat, a euroobligatiunilor pentru mutualizarea datoriilor, a anuntat Van Rompuy.
"Nu avem un acord in aceasta noapte pe acest subiect", a recunoscut el in fata presei la Bruxelles, adaugand ca liderii Uniunii monetare au cerut institutiilor europene sa-si "continue" lucrarile pe aceasta tema.
4. BCE va gestiona fondurile de salvare din zona euro
Banca Centrala Europeana va administra actualul Fond de salvare din zona euro (FESF) si pe viitor Mecanismul european de stabilitate (MES), ce urmeaza sa ii succeada primului in 2012, a confirmat presedintele Sarkozy. Oficialul francez a precizat ca aceasta decizie a fost luata la propunerea sefului BCE, Mario Draghi.
Reactii la cald
Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi
Seful banilor europeni a calificat drept un "rezultat foarte bun pentru zona euro" deciziile adoptate la summitul de la Bruxelles pe tema crizei datoriilor, relateaza AFP.
"Este un rezultat foarte bun pentru zona euro, este baza unui pact bugetar cu mai multa disciplina in cadrul politicilor economice ale statelor membre", a declarat Draghi.
Cancelarul german, Angela Merkel
"Iron Frau" a apreciat vineri ca summitul european pe tema crizei euro a ajuns la un "rezultat bun" care trebuie sa permita euro sa isi recastige "credibilitatea". "Vom construi o uniune bugetara pentru euro, care va fi in acelasi timp o uniune de stabilitate", a mai spus ea. "Am afirmat intotdeauna ca ar trebui ca cele 17 state din zona euro sa isi recastige credibilitatea si cred ca prin aceasta decizie de astazi, euro va putea si va face acest lucru", a apreciat cancelarul german.