Fără soluție pentru frontiera irlandeză: “Nu vom permite un Brexit fără un acord, care trage Irlanda afară din piaţa unică”
Irlanda de Nord, Brexit
Irlanda nu va permite menţinerea frontierei irlandeze deschise, dacă Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană fără un acord având ca rezultat controale asupra mărfurilor irlandeze în porturile de pe continentul european.
"Trebuie să găsim o modalitate de a ne asigura că protejăm integritatea pieţei unice şi să evităm infrastructura fizică la frontiera" irlandeză, a declarat ministrul de externe Simon Coveney, făcând referire la întâlnirile care au loc în această perioadă la nivel oficial, privind modul de gestionare a frontierei în cazul unui Brexit fără acord, scrie Agerpres.
"Irlanda nu va permite o situaţie în care Regatul Unit părăseşte Uniunea Europeană fără un acord, trăgând după el Irlanda afară din piaţa unică. Mă refer la controale în porturile UE asupra tuturor produselor irlandeze (...) care ar provoca daune semnificative economiei noastre", a adăugat el.
Liderii europeni se reunesc miercuri la un summit extraordinar pentru a da un răspuns cererii premierului britanic Theresa May privind o nouă amânare a Brexitului dincolo de data de 12 aprilie.
Conform unor surse diplomatice, citate de agenţiile dpa şi AFP după reuniunea Consiliului Afaceri Generale, desfăşurată marţi la Luxemburg, problema nu este dacă statele membre vor accepta o extindere a datei Brexitului, ci cât timp suplimentar sunt dispuse să acorde Londrei pentru a-şi formula pe plan intern o opţiune care să beneficieze de susţinerea unei majorităţi în Camera Comunelor.
Aceasta din urmă a respins până în prezent de trei ori acordul privind Brexitul, respingând în două rânduri şi propuneri menite să ofere posibile soluţii alternative acordului de retragere din UE.
La 21 martie, liderii UE27 au hotărât ca, în cazul unei respingeri din nou a acordului de retragere, ceea cea s-a întâmplat pe 29 martie, Brexitul să fie amânat până la 12 aprilie 2019.
“Dată fiind respingerea de către Camera Comunelor a acordului de retragere, am hotărât să convoc o reuniune a Consiliului European la 10 aprilie”, a anunţat în aceeaşi zi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.
La 5 aprilie, Theresa May i-a trimis lui Donald Tusk o scrisoare prin care se solicită o prelungire suplimentară a termenului prevăzut la articolul 50. Theresa May a propus data de 30 iunie 2019, adăugând că guvernul Regatului Unit va continua să pregătească organizarea scrutinului pentru Parlamentul European dacă până la momentul alegerilor europene din 23-26 mai nu este aprobat un acord de retragere.
Pe acelasi subiect: