Vizitatorii care doresc acum sa intre pe teritoriul SUA si au fost in Iran, Irak, Sudan sau Siria din 2011 vor avea nevoie de viza.  Aceasta constrangere administrativa devine obligatorie chiar daca aceste persoane vin din cele circa 40 de tari dotate in mod normal cu un program de scutire de viza. 

De asemenea, persoanele cu dubla cetatenie iraniana, irakiana, sudaneza sau siriana trebuie sa aplice pentru viza inainte de a calatori in State.  

Masurile vin in urma atentatelor de la Paris din noiembrie si de la San Bernardino la inceputul lunii decembrie, dar unii calatori se pare ca au fost deja victimele acestor noi reguli in ultimele zile, noteaza France Presse.  

BBC a anuntat miercuri ca una dintre jurnalistele sale, Rana Rahimpour, care are dubla cetatenie britanica si iraniana, nu mai are dreptul sa se imbarce la bordul unui zbor cu destinatia SUA.  

Departamentul de Stat a refuzat sa comenteze cu privire la cazuri particulare.  

Persoanele vizate de aceste noi masuri obligatorii ar putea primi vize daca le vor cere in mod corespunzator. Dar ele nu mai pot trece peste aceasta formalitate multumindu-se sa completeze un simplu formular online Esta.  

Singura exceptie de la aceste noi reguli, soldatii din tarile aliate care au luptat alaturi de trupele americane in Irak vor fi scutiti de vize. Lucratorii umanitari si jurnalistii ar putea fi de asemenea scutiti "de la caz la caz".  

Astazi, aproximativ 20 de milioane de persoane vin in fiecare an fara viza in Statele Unite pentru sejururi de mai putin de 90 de zile, dintre care aproximativ 13 milioane de europeni, cu singura formalitate de indeplinit formularul online Esta.