"Afganii nu vor fi lasati singuri", a dat asigurari presedintele american, Barack Obama. "Nu vom dezerta", a subliniat si premierul britanic, David Cameron. 

50 de tari participa la operatiunea din Afganistan.

Prezent la Chicago, presedintele afgan, Hamid Karzai, si-a exprimat speranta ca Afganistanul "nu va mai fi o povara pe umerii prietenilor din comunitatea internationala", desi situatia securitatii este departe de a fi stabila. 

In cursul summitului, statele membre NATO si partenerii lor au confirmat strategia de retragere stabilita de SUA, un veritabil motor al operatiunii.  Acestea au aprobat transferul total al responsabilitatii fortelor afgane "pana la jumatatea lui 2013". Trupele internationale vor trece apoi la un rol de sustinere pana la retragerea lor, la finalul lui 2014.  Alianta va continua sa ofere Guvernului afgan "un solid sprijin politic si practic pe termen lung". Daca va cere Kabulul, NATO este "pregatita sa lucreze la stabilirea unei noi misiuni dupa 2014", care va avea doar rol de sprijin, excluzand orice operatiune de lupta. 

Comunitatea internationala si-a dat acordul de principiu pentru a finanta bugetul fortelor de securitate afgane pe parcursul "deceniului de reconstructie", pana in 2024. Acesta a fost evaluat la 4,1 miliarde de dolari pentru efective care vor trebui reduse la 228.000 de militari. 

SUA vor asigura mai mult de jumatate din suma, in timp ce statul afgan va interveni cu circa 500 de milioane de dolari, astfel ca 1,3 miliarde vor trebui asigurate de celelalte state. 

Intre timp, Alianta trebuie sa pregateasca sarcina imensa a retragerii celor 130.000 de soldati aflati inca in tara si a enormei cantitati de material militar acumulata intr-un deceniu de razboi.  Unul dintre obstacolele cele mai urgente de depasit este blocarea rutelor de transport intre Pakistan si Afganistan, pentru convoaiele militare ale Aliantei.  Chiar daca nici un acord nu a fost incheiat la Chicago, perspectiva redeschiderii rutelor in curand parea apropiata luni seara. 

Presedintele american Barack Obama a raportat "progrese" in negocierile dintre Statele Unite si Pakistan cu scopul de a redeschide rutele de aprovizionare ale NATO catre Afganistan, in cadrul conferintei sale de luni la incheierea summitului NATO de la Chicago.  Washingtonul considera "inacceptabil" costul drepturilor de trecere cerut de Pakistan, care s-ar ridica potrivit presei americane la 5.000 de dolari pe container, adica de 30 de ori mai mult decat inainte de inchiderea rutelor de aprovizionare.