Moody's a scazut ratingul Ucrainei la Ca, penultimul nivel din ierarhia agentiei, in conditiile in care Kievul negociaza cu creditorii o reducere a datoriei
Ucraina. Foto: AFP/Mediafax
Moody's a scazut ratingul de credit al Ucrainei cu o treapta, de la Caa3 la Ca, penultimul nivel in ierarhia agentiei de evaluare financiara, in conditiile in care guvernul de la Kiev negociaza cu detinatorii de obligatiuni pentru a obtine o reducere de 15 miliarde de dolari a datoriei.
Ratingul Ucrainei ramane sub supraveghere negativa.
"Motivul principal pentru decizia de a reduce ratingul Ucrainei la Ca este planul guvernului de a restructura majoritatea Eurobondurilor, precum si alte datorii ale sectorului public, creditorii privati urmand sa inregistreze pierderi economice substantiale in urma restructurarii", se arata intr-un comunicat al Moody's.
Guvernul de la Kiev a inceput negocierile cu detinatorii de obligatiuni ai Ucrainei, cu scopul de a obtine o reducere cu 15,3 miliarde de dolari a datoriilor, ca parte a programului de finantare in valoare de 40 de miliarde de dolari convenit cu Fondul Monetar International (FMI).
Ministrul ucrainean de finante, Natalie Jaresko, le-a cerut marti creditorilor Ucrainei, printre care se numara si Franklin Templeton si Rusia, sa accepte o restructurare a datoriei cat mai rapid, ori risca sa inregistreze pierderi mai mari decat in prezent, potrivit Bloomberg.
Moody's noteaza ca datoria Ucrainei va ramane la "un nivel foarte inalt", chiar si in conditiile in care guvernul de la Kiev va adopta mai multe reforme si va obtine restructurarea datoriei.
La inceputul lunii martie, FMI a aprobat Ucrainei un program de finantare in valoare de 17,5 miliarde de dolari, pe termen de patru ani, pentru a ajuta tara sa nu intre in incapacitate de plata, pe fondul conflictului cu rebelii prorusi.
Ajutorul face parte dintr-un program mai amplu de 40 de miliarde de dolari, care ar trebui sa includa sprijin din partea Statelor Unite si Uniunii Europene si economii de 15 miliarde de dolari care trebuie negociate cu detinatorii de obligatiuni ale statului ucrainean.
Programul convenit cu FMI include reformarea sistemul energetic si cresterea productiei de energie la nivel national, precum si asigurarea stabilitatii sectorului bancar.
Guvernul de la Kiev se confrunta cu cea mai grava recesiune dupa 2009, FMI estimand ca economia ucraineana s-a contractat cu pana la 7,5% anul trecut, pe fondul conflictului din estul Ucrainei, care a afectat industria nationala si exporturile, precum si increderea investitorilor.
Pe acelasi subiect: