Sefii de stat si de guverne din cadrul UE au decis sambata sa impuna Rusiei noi sanctiuni, economice si individuale, daca Moscova nu-si schimba strategia in Ucraina, in urma unor informatii cu privire la participarea directa a unor trupe rusesti la confruntari armate in estul acestei tari.

Ansamblul masurilor va fi "prezentat pana maine (miercuri) de catre Comisia" Europeana (CE), ambasadorii celor 28 urmand sa se reuneasca maine (miercuri) , joi si vineri, iar pana vineri va fi adoptata o decizie", a anuntat Mogherini.

Potrivit ministrului, desemnat sambata in functia de Inalt Reprezentant UE pentru Politica Externa, "situatia pe teren devine tot mai dramatica".

"Este vorba despre o agresiune, iar noi este necesar sa raspundem in modul cel mai puternic posibil"

Fara sa ofere detalii despre sanctiuni, ea a anuntat ca vor viza cele patru sectoare deja afectate de o serie de masuri adoptate la sfarsitul lui iulie. Anume, un acces pe pietele financiare, aparare, tehnologii sensibile in special in sectorul energetic si bunuri cu dubla folosinta - civila si militara. 

In domeniul financiar, UE, dupa ce a blocat accesul Rusiei pe pietele sale, le-ar putea interzice europenilor sa achizitioneze titluri emise in contul datoriei rusesti. 

Mogherini a afirmat ca se exercita o "presiune" "in vederea ajungerii la o solutie politica". "Sanctiunile fac parte dintr-o strategie politica", a adaugat ea, apreciind ca reuniunea grupului de contact la Minsk reprezinta o "luminita" de speranta, dar ca situatia din ultimele ore "nu este incurajanta". 

Acuzata de o serie de state din Europa de Est, inainte de nominalizarea la Bruxelles, ca este prea apropiata de rusi, ea a admis ca "parteneriatul strategic" cu Moscova s-a "terminat". Insa, in cazul care vor exista "conditii" pentru a "coopera din nou la un parteneriat, niciun european rezonabil nu va putea sa spuna ca nu este in interesul nostru".

"Rusia ramane un actor strategic, in provocari regionale si mondiale, ca ne place sau nu, dar nu cred ca mai este un partener strategic", a insistat Mogherini. 

Ea a mai subliniat ca statele europene de la frontiera cu Rusia este necesar sa fie asigurate de angajamentul NATO de a le proteja, a spus ea, cu doua zile inaintea Summitului NATO din Tara Galilor, joi si vineri. 

Articolul 5 al Tratatului fondator al NATO contine principiul "apararii colective", care prevede ca toti membrii Aliantei Nord-Atlantice se angajeaza sa ia apararea oricaruia dintre membri in cazul in care acesta este atacat. NATO urmeaza sa adopte in timpul summitului un plan care sa permita mobilizarea foarte rapida a "catorva mii" de militari in Europa de Est.