Demisia ministrului a fost anuntata sambata de cancelarul german Angela Merkel. "Annette Schavan mi-a prezentat demisia si eu am acceptat-o, cu inima grea", a declarat Merkel la Berlin, in cadrul unei intalniri cu presa alaturi de ministrul demisionar.

Annette Schavan a ramas marti fara titlul de doctor din cauza unui plagiat in teza sa de doctorat, in urma cu 33 de ani.
Ministrul conservator, in varsta de 57 de ani, este acuzata de plagiat in teza sa de doctorat sustinuta in 1980. Schavan a dezmintit, in repetate randuri, aceste acuzatii si are la dispozitie o luna pentru a face recurs in fata unui tribunal administrativ.

Titlul de "Doktor" are o mare importanta sociala in Germania si orice uzurpare este pasibila cu amenda. In 2011, doua scandaluri similare au izbucnit in Germania, iar unul dintre ele a condus la demisia, in martie, a ministrului Apararii Karl-Theodor zu Guttenberg.

Acelasi lucru s-a intamplat trei luni mai tarziu cu deputata europeana liberala (FDP) Silvana Koch-Mehrin, care a renuntat la functia de vicepresedinte al Parlamentului European si la cea de presedinte al grupului FDP din PE cu putin inainte de a-i fi retras titlul de doctor.

De fiecare data, acuzatiile au fost lansate pe Internet.