Costurile de finantare suportate de guvernul italian au coborat luni la cel mai redus nivel din ultimii opt ani, sprijinind si Spania si Portugalia, datorita optimismului generat de desemnarea lui Matteo Renzi pentru postul de premier, transmite Bloomberg. 

Investitorii anticipeaza ca Renzi va forma un guvern stabil, care va accelera reformele structurale.

Randamentul obligatiunilor de stat italiene cu maturitatea la 10 ani au scazut cu 7 puncte de baza, la 3,62%, cel mai redus nivel din ianuarie 2006.  Titlurile de stat italiene au oferit un randament de 2,8% de la inceputul acestui an, fata de 3,6% in cazul Spaniei, respectiv 1,9% pentru Germania. 

Indicele de referinta al bursei de la Milano nu inregistreaza variatii semnificative luni, dar a crescut cu 7,7% de la inceputul anului.

Presedintele Napolitano l-a primit pe Matteo Renzi, "caruia i-a incredintat (sarcina) formarii Guvernului, iar acesta a acceptat cu rezerva", o rezerva pe care o va indeparta in zilele urmatoare, conform traditiei, a declarat pentru presa secretarul general al presedintiei Republicii italiene. 

"Voi depune toata energia si angajamentul de care sunt capabil" pentru a duce la bun sfarsit reformele, a declarat Renzi, care a prezentat ca prioritare "reformele institutionale, locurile de munca, administratia publica si fiscul".

Renzi, in varsta de 39 de ani, a prezentat inclusiv un calendar orientativ in vederea acestor reforme, care incep din februarie in privinta reformelor institutionale si din mai in cazul fiscului. 

El a precizat ca dupa intalnirea cu Napolitano va merge imediat la Florenta pentru a-si prezenta demisia din postul de primar al orasului, dupa care va reveni la Roma pentru a incepe, de miercuri, consultari oficiale cu aliatii sai. 

"Vom aloca timpul necesar" purtarii acestor consultari", care se anunta deja delicate, a adaugat Matteo Renzi, promitand ca va acorda o atentie deosebita "continutului si programului" viitorului sau Guvern, caruia vrea sa-i prelungeasca mandatul pana la sfarsitul legislaturii, in 2018.