Un oficial francez a declarat pentru AFP ca "nu exista amenintari dovedite impotriva vreunei institutii". 

Anterior, Laurent Fabius, ministrul afacerilor externe, s-a declarat "ingrijorat" si a anuntat pentru postul de radio France Info, ca Franta a luat preventiv masuri de securitate deosebite pentru a-si proteja ambasadele. 

El a apreciat ca in "contextul" actual, publicarea caricaturilor lui Mahomed de catre saptamanalul Charlie Hebdo toarna "gaz pe foc".  "In Franta, principiul este libertatea de expresie si aceasta nu trebuie prejudiciata. In contextul actual, avand in vedere acest film stupid, aceasta inregistrare video absurda care a fost difuzata, exista o sensibilitate in multe tari musulmane. Este pertinent si inteligent sa se toarne gaz pe foc? Raspunsul este nu", a declarat ministrul. 

Mai multe tari au inceput sa aplice aceste dispozitii miercuri. Securitatea era deja sporita de cateva zile din cauza violentelor antiamericane ce au debutat in urma cu o saptamana dupa difuzarea unui film islamofob cand zeci de persoane au fost ucise.

De asemenea, masurile de securitate au fost inasprite in cateva capitale europene (Haga, Copenhaga, Viena) si in Israel, unde consulatul general al Frantei la Ierusalim a indemnat cetatenii francezi la "vigilenta speciala" si "sa se tina departe de orice adunare". 

In Thailanda, conditiile de acces la liceul francez international au fost intensificate "din cauza tensiunilor internationale". Masuri asemanatoare au fost luate in India. Autoritatile din Yemen au consolidat miercuri masurile de securitate in jurul ambasadei Frantei la Sanaa. 

Pe site-ul Ministerului francez al Afacerilor Externe, actualizat miercuri, calatorii sunt "invitati sa dea dovada de cea mai mare vigilenta", tinand cont de "tulburarile actuale" in lumea musulmana.