Surse din conducerea bancilor afirma ca inrautatirea rapida a situatiei financiare, cauzata de alegerile anticipate repetate de la mijlocul anului trecut, a condus la avansul creditelor neperformante peste estimarile dintr-un raport realizat anul trecut de compania BlackRock. Raportul a fost folosit la stabilirea necesarului de capitalizare pentru institutiile de credit.

Potrivit estimarilor Ernst & Young, creditele neperformante se situau la aproape 24% din soldul total al creditelor la sfarsitul anului trecut, noteaza Mediafax.

Programul de rascumparare de obligatiuni derulat de statul elen a afectat, de asemenea, situatia financiara a bancilor. Banca centrala a Greciei a estimat pentru National Bank of Greece, Alpha Bank, EFG Eurobank si Piraeus Bank profituri operationale de 11,09 miliarde de euro pentru perioada 2012-2014, suma exclusa de la calculul necesarului de recapitalizare.

Una dintre principalele surse ale acestor viitoare profituri ar fi fost dobanzile incasate de pe urma unor obligatiuni ale statului elen in valoare de 16 miliarde de euro, pe care bancile le detineau. Acceptarea propunerii statului pentru rascumpararea obligatiunilor a cauzat pierderea acestor venituri pentru banci. Conform estimarilor, cele patru mari banci elene pierd venituri viitoare de 1,5 miliarde de euro, astfel ca au nevoie de mai mult capital.

Banca Greciei a anuntat in decembrie ca cele patru institutii de credit au nevoie de aproape 27,5 miliarde de euro pentru recapitalizare, bani asigurati de creditorii externi, insa totalul ar putea urca la 29 de miliarde de euro daca sunt mentinute estimarile privind impactul programului de rascumparare de obligatiuni.

Pierderile bancilor din riscul de credit, pentru imprumuturi acordate in Grecia si in afara tarii, sunt estimate la 14,58 miliarde de euro, insa daca este luata in calcul recesiunea mai puternica, pierderile sunt cu 10-20% mai mari, conducand la un necesar de recapitalizare mai ridicat cu 1,5-3 miliarde de euro. Astfel, s-ar putea sa fie necesar ca rezerva de capital de 5 miliarde de euro constituita de banca centrala a Greciei sa fie folosita imediat pentru institutiile mari de credit, majorand costul final al recapitalizarii la peste 30 de miliarde de euro.

Toate cele patru mari banci din Grecia sunt prezente in Romania. National Bank of Greece detine Banca Romaneasca, EFG Eurobank Bancpost, iar Alpha Bank si Piraeus Bank opereaza sub brand propriu.