''Urmarirea protectionismului este ca si cum te-ai incuia singur intr-o camera intunecata. Desi vantul si ploaia pot fi tinute in afara, tot asa sunt si aerul si lumina'', a declarat presedintele Chinei.

Xi Jinping nu a pronuntat numele presedintelui ales al SUA, Donald Trump, dar pare sa fi reactionat la declaratiile oficialului american impotriva acordurilor de liber schimb si a planurilor de a infrunta China in probleme comerciale.

Trump a criticat politica valutara a Chinei, disputele de la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) si a amenintat ca va lua masuri, daca Beijingul nu va stopa practicile comerciale incorecte. ''Nimeni nu va iesi invingator intr-un razboi comercial'', sustine presedintele Chinei.

Acesta a promis investitorilor straini conditii concurentiale echitabile si protejarea dreptului la proprietate, pentru a face din China o piata mai transparenta si mai bine reglementata.

De asemenea, liderul chinez a subliniat importanta Acordului de la Paris destinat combaterii incalzirii climatice. ''Toate partile semnatare ar trebui sa respecte prevederile acordului in loc sa promoveze alte idei, deoarece aceasta este o responsabilitate pe care trebuie sa ne-o asumam pentru generatiile viitoare'', a declarat Xi Jinping.

In ceea ce-l priveste pe Donald Trump, acesta, dupa ce in campania electorala a promis ca va retrage Statele Unite ale Americii din acest acord, in urma cu cateva saptamani s-a declarat ''deschis" pe acest subiect. Cu toate acestea, de atunci, prin numirile sale, a trimis o serie de semnale care nelinistesc comunitatea stiintifica.

In discursul sau, presedintele Chinei a admis ca globalizarea a avut ca rezultat o inegalitate a veniturilor si alte probleme, dar a apreciat ca mai degraba globalizarea trebuie gestionata decat criticata.

''Nu are niciun rost sa dam vina pe globalizarea economica pentru problemele mondiale. Asta nu va rezolva problemele'', a afirmat oficialul chinez.

Cea de a 47-a editie a Forumului Economic Mondial, care va fi organizata in perioada 17 - 20 ianuarie la Davos (Elvetia), va inregistra o participare record, fiind asteptati circa 3.000 de reprezentanti ai mediului de afaceri si lideri politici. Vedeta evenimentului este presedintele Chinei, Xi Jinping, primul sef de stat chinez care va participa la Forumul de la Davos.

In acest an, Forumul de la Davos are drept cuvant de ordine "un leadership receptiv si responsabil", a declarat saptamana trecuta presedintele fondator al Forumului Economic Mondial, Klaus Schwab.

"Principalul punct de interes al reuniunii din acest an va fi delegatia chineza fara precedent, care va fi condusa de presedintele Xi Jinping", a subliniat Klaus Schwab. "Va fi, de asemenea, un interes sporit pentru intrebarile legate de Brexit si viitorul Europei", a mai spus Schwab.

In sfarsit, participantii vor evoca "asteptarile legate de noua administratie americana", a adaugat acesta.

Noul presedinte al SUA, Donald Trump, va depune juramantul in data de 20 ianuarie, ultima zi a Forumului de la Davos. Noua administratie de la Casa Alba va fi reprezentata la Davos de Anthony Scaramucci, care face din echipa de tranzitie a presedintelui Trump, alaturi de o delegatie a administratiei Obama, condusa de vicepresedintele Joe Biden si secretarul de stat John Kerry.

Noul secretar general al Organizatiei Natiunilor Unite, Antonio Guterres, va fi prezent si el la Davos, precum si ministri ce reprezinta 70 de tari, in special state G20.

Lumea afacerilor va fi reprezentata de directorii generali ai aproximativ 1.000 de companii, printre care chinezii Jack Ma, fondatorul grupului de distributie online Alibaba, Wang Jianlin, directorul grupului de investitii imobiliare si divertisment Wanda, si Zhang Yaqin, presedintele Baidu, o versiune chineza a motorului de cautare online Google.

La Davos vor fi si personalitati din lumea divertismentului, precum actorii Matt Damon, cofondatorul ONG-ului Water.org, si Forest Whitaker, care a demarat o initiativa denumita Whitaker Peace & Development.