Liderul separatist Carles Puigdemont pledează pentru un nou referendum pentru ruperea Cataloniei de Spania
Catalonia
Dialogul angajat între guvernul spaniol şi separatiştii catalani se va dovedi util dacă va permite să se ajungă la un acord pentru organizarea unui referendum cu privire la autodeterminare în Catalonia, a declarat liderul separatist Carles Puigdemont.
“În Europa, toată lumea ar aprecia un acord între guvernele catalan şi spaniol pentru organizarea unui referendum cu privire la autodeterminare, aşa cum s-a întâmplat în Scoţia între guvernele scoţian şi britanic” în 2014, a afirmat Puigdemont, într-un interviu acordat marţi AFP la Bruxelles și preluat de Agerpres.
“Ar fi un început foarte bun, chiar dacă aceasta nu se poate rezolva în câteva luni”, a subliniat Puigdemont.
Carles Puigdemont nu şi-a ascuns totuşi scepticismul cu privire la şansele de a-şi vedea această dorinţă realizată. Guvernul spaniol - fie în timpul premierului conservator Mariano Rajoy, fie a actualului prim-ministru socialist Pedro Sanchez - a respins întotdeauna posibilitatea unui referendum de autodeterminare în Catalonia, invocând Constituţia.
Cu toate acestea, Puigdemont a îndemnat Madridul la o “lectură mai deschisă a Constituţiei spaniole” pentru a răspunde aspiraţiei “catalanilor care vor să voteze”.
Această solicitare este “elefantul pe care nimeni nu vrea să-l vadă în camera”, unde dialogul iniţiat de Pedro Sanchez cu şeful guvernului regional al Cataloniei, separatistul Quim Torra, are loc în încercarea de a dezamorsa o criză ce înveninează de ani de zile politica în Spania.
Reluarea dialogului este o condiţie pusă de unul dintre cele două mari partide separatiste, Stânga Republicană din Catalonia (ERC), pentru a continua să sprijine guvernul minoritar al lui Pedro Sanchez şi, eventual, să voteze bugetul pentru 2020.
Divergenţele asupra oportunităţii acestui dialog între ERC şi partidul Împreună pentru Catalonia (JuntsxCat) al lui Carles Puigdemont l-a determinat pe Quim Torra să anunţe la sfârşitul lunii ianuarie organizarea de alegeri regionale anticipate.
Ales europarlamentar în mai 2019, Carles Puigdemont susţine că nu a luat încă o decizie cu privire la o candidatură în Catalonia. “Aceasta este o întrebare pe care nu mi-am pus-o”, asigură el.
Puigdemont s-a stabilit în Belgia pentru a fugi de justiţia spaniolă după ce a fost destituit de guvernul spaniol în urma încercării de secesiune. El aşteaptă o decizie din partea Parlamentului European privind solicitarea Madridului de ridicare a imunităţii sale parlamentare.
În acelaşi timp, Carles Puigdemont speră că viitoarele alegeri regionale nu vor fi scena unui război fratricid între separatişti.
“Nu numai că nu vreau să se întâmple asta, dar am lucrat şi lucrăm, cel puţin de aici, pentru a nu se întâmpla un asemenea lucru”, a spus el.
Dar nu se “pune problema de a lăsa garda jos”, declară Puigdemont, condamnând încercările “unor transfugi de a încheia un acord cu guvernul în numele unei părţi a mişcării separatist".
Pe acelasi subiect: