Samaras a dat asigurari omologilor sai ca autoritatile de la Atena sunt aproape de un acord cu reprezentantii troicii creditorilor privind detaliile pachetului de austeritate de 13,5 miliarde de euro pentru urmatorii doi ani si o serie de reforme structurale, ca cele destinate pietei muncii.

Guvernul spera sa finalizeze discutiile cu reprezentantii Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene si FMI la inceputul saptamanii viitoare, astfel incat sa poata avea loc o reuniune extraordinara a Eurogroup pe 29 octombrie, cand ministrii de Finante din zona euro vor analiza masurile si raportul troicii.

Ulterior, Parlamentul elen trebuie sa aprobe planul de austeritate si bugetul pentru 2013, iar Eurogroup sa aprobe la o sedinta ordinara din 12 noiembrie furnizarea transei de imprumut de 31,5 de miliarde de euro.

Odata acest fapt indeplinit, liderii zonei euro vor putea sa discute planuri de sustenabilitate a datoriilor Greciei si cum sa fie acoperit un eventual deficit de finantare rezultat din prelungirea cu doi ani, pana in 2016, a termenului de respectare a tintelor bugetare.

Anterior, liderii zonei euro au "salutat progresele inregistrate de Grecia in vederea redresarii programului de ajustare", intr-un comunicat publicat in noaptea de joi spre vineri, la Bruxelles, in cadrul unui summit european.

Laudand "hotararea Guvernului grec" si "eforturile remarcabile realizate de catre poporul grec", ei adauga ca "Eurogrupul va examina concluziile raportului" troikai si "va adopta masurile necesare".

Atena asteapta deblocarea de urgenta a unei transe de ajutor in valoare de 31,5 miliarde de euro.