Cel de-al 47-lea vicepresedinte al Statelor Unite, care va implini 70 de ani la 20 noiembrie, a reprezentat din 1973 pana in 2009 statul Delaware, la nord-est de Washington, in Senat, unde a prezidat multa vreme Comisia pentru Afaceri Externe, scrie Mediafax.

El a pledat pentru reducerea numarului de arme strategice cu URSS si s-a opus razboiului din Irak, pe care l-a sustinut intr-o prima faza, inainte de a juca un rol important in definirea politicii externe a presedintelui Barack Obama in privinta Irakului si Afghanistanului. 

Catolic, fiul unui vanzator de masini din Pennsylvania, el a fost avocat si este un apropiat al mediilor populare. Biden este un aparator al programelor sociale si al drepturilor homosexualilor. 

Fin cunoscator al sicanelor lumii politice, el este apreciat pentru stilul lui direct. Dar predispozitia sa pentru glume si indepartarea de la discursul scris ii joaca adeseori feste.  In august, Joe Biden a afirmat ca declaratiile republicanului Mitt Romney privind bancile "le inlantuiesc picioarele americanilor", intr-un discurs in fostul stat sclavagist Virginia.  La inceputul lui octombrie, el a afirmat - dupa care a revenit - ca clasa medie "a fost devastata in ultimii patru ani", respectiv in timpul mandatului lui Barack Obama. 

Inceputul sau de cariera este marcat de o tragedie. In timp ce devine in noiembrie 1972, la varsta de 30 de ani, cel de-al cincilea cel mai tanar senator din istoria tarii, tanara sa sotie si fiul lor in varsta de 13 luni mor o luna mai tarziu intr-un accident de masina. Cei doi baieti ai lor sunt grav raniti.  Noul senator va depune juramantul in salonul de spital si va face drumuri dus-intors cu trenul intre Wilmington si Washington aproape toata cariera sa lunga de senator.

S-a recasatorit in 1977 cu Jill, profesor universitar, cu care are o fiica. 

Joe Biden a fost candidat la investitura democrata pentru alegerile prezidentiale in 1987, abandonand cursa dupa ce a fost acuzat de plagiat. El si-a incercat sansa in 2007, dar a fost dominat rapid de candidaturile lui Hillary Clinton si Barack Obama.