Cele 10-12 miliarde de euro care vor fi obtinute din aceste privatizari, a caror concretizare va dura un an, vor fi un prim raspuns la exigentele Bruxelles-ului pentru 2014, a explicat premierul Enrico Letta, intr-o conferinta de presa la Roma.

Decizia va permite nu doar calmarea autoritatilor europene in privinta deficitului bugetar al Italiei, care este sub control, ci si in privinta datoriei publice, care va incepe sa scada pentru prima oara in ultimii cinci ani, a adaugat Letta.

Ministrul Economiei, Fabrizio Saccomani, a anuntat ca statul va ceda 3% din participatia detinuta la compania petroliera Eni, la care va pastra cel putin 30% din titluri. In urma anuntului, actiunile Eni au urcat cu 0,5% la bursa din Milano. Jumatate din suma de pana la 12 miliarde de euro va fi folosita la reducerea datoriei publice, iar restul pentru recapitalizarea bancii detinute majoritar de stat Cassa Depositi e Prestiti.

Celelalte companii incluse in acest prim plan de privatizari, care va fi urmat de un al doilea in lunile urmatoare, sunt Fincantieri (santiere navale), Grandi Stazioni (reteaua feroviara), StMicrolectronics (semiconductori), Enav (control aerian), Sace (asigurari), CDP Reti (filiala a Casei de depozite pentru distributia de gaze) si Tag (metalurgie).

Saccomani a precizat ca vor fi scoase la vanzare 60% din actiunile Sace, 60% din Grandi Sazioni, 40% din Enav si 40% din Fincantieri.

Proiectul de buget pentru 2014 prevede un deficit bugetar de 2,5% din PIB si un nivel al datoriei publice de 134% din PIB. Letta a reiterat faptul ca pentru atingerea acestor obiective Executivul a preferat calea vanzarii de participatii la companiile de stat, decat noi masuri de austeritate.

Letta si presedintele francez Francois Hollande au pledat miercuri, in timpul unui summit franco-italian organizat la Roma, pentru o Europa a cresterii si pentru a face din crearea de locuri de munca tema centrala a summitului european din decembrie.