Israelul este pe cale sa devina exportator major de gaze, cu implicatii in geopolitica regiunii
Israelul este pe cale sa devina un exportator major de gaze, evolutie cu consecinte in relatiile geopolitice si economice din Orientul Mijlociu, proiectul offshore Tamar, operational din luna martie, urmand sa aiba in acest an o contributie de 1% la PIB-ul tarii, relateaza Financial Times.
Platforma marina Tamar din sudul Israelului este descrisa de companiile partenere Delek (Israel) si Noble Energy (SUA) drept cel mai mare proiect privat de infrastructura realizat vreodata in istoria de 65 de ani a Israelului.
Zacamantul offshore Leviathan, de mare adancime, are rezerve estimate la 536,8 miliarde de metri cubi de gaze, fiind unul dintre cele mai mari descoperite in ultima perioada in industria de profil. Guvernul estimeaza ca vanzarile de gaze in strainatate ar putea aduce Israelului incasari de 60 de miliarde de dolari, in 20 de ani.
La sfarsitul lunii octombrie, Curtea Suprema din Israel a respins petitii din partea unor organizatii ale societatii civile si ale unor politicieni din opozitie, care contestau dreptul guvernului condus de Benjamin Netanyahu de a permite ca 40% din gazele extrase sa fie exportate, fara sa consulte Knesset-ul (Parlamentul Israelului).
"Dupa ce Curtea Suprema a decis, usa este deschisa. Sunt optimist ca vom accelera proiectul", a declarat presedintele Delek, Gideon Tadmor.
Delek si Noble analizeaza o serie de optiuni de exporturi, in urma carora investitiile celor doua companii si ale partenerilor lor ar putea fi de 5-15 miliarde de dolari, pentru dezvoltarea Leviathan si constructia de conducte sau facilitati destinate gazelor naturale lichefiate.
Intre optiunile de export se numara livrarea de gaze catre Turcia, Grecia, Iordania, Autoritatea Palestiniala, sau chiar Egipt, care are deficit de gaze in urma tulburarilor politice din ultimii doi ani.
Companiile analizeaza si investitii in instalatii destinate gazelor naturale lichifiate, care sa poata fi livrate pana in Asia. "Multe tari din regiune, prin folosirea gazelor de la zacamantul Leviathan, ar putea reduce tarifele pentru electricitate cu 40%-50%", a spus Yossi Abu, director executiv al Delek.
Unul dintre cele mai ambitioase proiecte avute in vedere este constructia unei conducte subacvatice catre Turcia, care ar implica o investitie de 2-3 miliarde de dolari.
Ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz, a declarat saptamana trecuta ca Turcia este interesata de gazele din Israel.
Guvernul israelian sprijina exporturile de gaze nu doar pentru veniturile care ar fi aduse la buget, ci si datorita posibilului efect pozitiv asupra relatiilor tensionate cu tarile vecine.
Reprezentantii Delek si Noble sunt totusi reticenti in legatura cu stadiul negocierilor, din cauza sensibilitatilor politice din Orientul Mijlociu, in legatura cu orice fel de achizitie din Israel.
Relatiile politice cu Turcia nu si-au revenit inca dupa o fractura diplomatica provocata de un atac israelian asupra unei flotile turce care se indrepta spre Gaza in 2010. In pofida unor scuze prezentate in luna martie de Netanyahu, intermediate de presedintele american Barack Obama, retorica ambelor parti ramane vindicativa, chiar daca relatiile comerciale se imbunatatesc.
In interiorul Knesset-ului, ales in luna ianuarie, predomina scepticismul legat de campania guvernului de promovare a descoperirilor de gaze.
"Intreaga decizie referitoare la viitorul gazelor naturale ale Israelului a fost luata in spatele usilor inchise, fara transparenta. Nu este o decizie care sa fie adoptata astfel", a declarat Stav Shaffir, membru al Partidului Muncii.
Intre problemele cu care se confrunta Delek si Noble se afla si o investigatie antitrust, privind pozitia dominanta pe piata gazelor din Israel, care ar putea intarzia proiectul Leviathan.
Indiferent de rezultat, un lucru este sigur, faptul ca independenta energetica a Israelului a fost transformata, pentru anii care vor veni, conchide Financial Times.
Pe acelasi subiect: