Anul trecut, Trinity Hall s-a asociat cu un fond local de pensii si a fondat Cambridge & Counties Bank, iar colegiul isi risca astfel investitiile si reputatia in speranta unui profit ridicat.

"Perceptia de a intra intr-un astfel de proces a fost ca operatiunile bancare sunt similare unui cazinou. Daca faci un pas inapoi si te uiti la imaginea de ansamblu, vezi insa ca ar putea fi vorba de o afacere de mare succes si de probabilitatea de a castiga o gramada de bani pentru colegiu", a declarat Simon Guest, instructor pentru inginerie la Trinity Hall, membru in comitetul de investitii.

Castigurile financiare au devenit tot mai importante pentru Cambridge si colegiile sale, intrucat guvernul britanic reduce cheltuielile pentru invatamantul superior.

Cambridge primeste de la guvern circa o treime din finantarea necesara pentru educatie si cercetare, in scadere de la jumatate in urma cu un deceniu.

Pe langa cresterea activitatilor de atragere de fonduri, colegiile devin tot mai creative in investitii. In unele cazuri, cum este cel al Trinity Hall, este vorba si de aventurarea in domenii de neconceput in trecut pentru institutiile academice conservatoare.

Fondurile cumulate ale colegiilor Universitatii Cambridge sunt evaluate la circa 3 miliarde de lire sterline (4,65 miliarde dolari), iar fondurile proprii ale universitatii sunt de 1,9 miliarde de lire.

Aceste fonduri sunt cu mult sub cele ale celor mai bogate institutii de invatamant superior din Statele Unite, Universitatea Harvard si Universitatea Yale, care se ridicau la jumatatea anului trecut la 30,4 miliarde de dolari, respectiv 19,3 miliarde de dolari.

In 2011, guvernul din Marea Britanie a prezentat un plan de reducere a cheltuielilor statului pentru invatamantul superior si transferarea cheltuielilor catre majorarea burselor de studii si a imprumuturilor pentru studenti.

Cambridge, fondata in 1209, este o confederatie de colegii care detin propriile campusuri, angajeaza personal si admit studenti dupa reguli proprii. Activitatile de educatie si cercetare sunt impartite intre colegii si departamentele universitatii