Principalele elemente responsabile pentru mentinerea inflatiei in noiembrie au fost preturile la alimente, alcool si tigari, care au inregistrat un avans de 1,5%, fata de 1,6% in octombrie, urmate de cele aferente serviciilor (1,1% comparativ cu 1,3% in octombrie), bunurilor industriale (1,5% comparativ cu 1,6% in octombrie) si energiei (minus 7,3%, comparativ cu minus 8,5% in octombrie).  

In octombrie 2015, 13 dintre cele 28 de state membre ale UE au inregistrat o inflatie negativa, comparativ cu perioada similara din 2014, iar Romania a avut a doua inflatie negativa din UE.  

Potrivit Eurostat, rata anuala a inflatiei in zona euro a urcat pana la 0,1% in octombrie, de la minus 0,1% in septembrie, in timp ce in UE s-a situat, luna trecuta, la 0%, de la minus 0,1% in septembrie.  

Tarile cu cea mai mare rata anuala a inflatiei au fost Malta (1,6%), Belgia (1,2%), Suedia (0,9%), Austria si Portugalia (ambele cu 0,4%). In schimb, cele mai scazute rate anuale au fost inregistrate in Cipru (minus 1,8%), Romania (minus 1,4%), Bulgaria (minus 1,2%), Slovenia (minus 1,1%) si Spania (minus 0,9%).  

Un sondaj Reuters in randul a 19 traderi arata ca la sedinta de politica monetara din 4 decembrie BCE va adopta noi masuri pentru a sprijini economia zonei euro si majorarea inflatiei.

11 dintre cei 19 traderi sustin ca BCE va extinde programul de achizitii cu inca 20 de miliarde euro lunar, suma totala din fiecare luna ajungand la 80 miliarde euro.

Ei sunt convinsi ca Banca Centrala Europeana va prelungi programul de relaxare cantitativa.

Analistii considera ca programul BCE de relaxare cantitativa, deprecierea euro si declinul pretului titeiului vor stimula economia zonei euro in acest an.