Inflatia in Ucraina a urcat la 44% in 2015, pe fondul colapsului economiei
Rata inflatiei in Ucraina a crescut in acest an pana la 44%, de la o medie de 24,9% in 2014, a declarat marti guvernatorul Bancii Nationale a Ucrainei, Valeriya Gontareva.
"Potrivit prognozelor noastre, inflatia la finele anului a ajuns la 44%" a spus Valeriya Gontareva. Aceasta a adaugat ca sarcina Bancii Nationale va fi sa faca trecerea la un regim de tintire a inflatiei pana la finele lui 2016, "ceea ce va permite crearea unui mediu in care inflatia nu va mai fi un motiv de ingrijorare pentru societate si mediul de afaceri, increderea in moneda nationala va reveni iar veniturile reale ale populatiei nu vor mai scadea din cauza cresterii preturilor".
Gontareva a precizat ca tinta de inflatie a bancii nationale pentru 2016 este de 12%, urmata de 8% pentru 2017, 6% in 2018 si 5% in 2019.
"Prognoza pentru 2016 ar putea varia cu trei puncte procentuale, dar cifra noastra de baza pentru finele lui 2016 este 12%", a subliniat Valeriya Gontareva.
Guvernatorul a mai spus ca rezervele valutare ale Ucrainei au ramas stabile la 13,3 miliarde de dolari si ca Banca Nationala intentioneaza sa elimine gradual controalele asupra capitalului pe masura ce va primi transe din programul de asistenta cu creditorii internationali.
Ucraina spera sa primeasca in 2016 ajutoare financiare de aproximativ 9 miliarde de dolari, dintre care 4,5 miliarde de la Fondul Monetar International, 1,5 miliarde dolari de la Uniunea Europeana si o garantie de credit de un miliard de dolari din partea SUA.
Economia ucraineana se confrunta cu o grava recesiune si cu conflictul cu separatistii pro-rusi din estul tarii. In plus, la inceputul acestei luni, Ucraina a introdus un moratoriu cu privire la plata unei datorii de trei miliarde de dolari catre Rusia. Acest subiect a provocat tensiuni in relatia Kievului cu FMI, care a fost nevoit sa isi modifice regulile pentru a putea continua sa ofere ajutoare guvernelor care au intrat in incapacitate de plata.
Parlamentul de la Kiev a adoptat saptamana trecuta proiectul de buget pe 2016, care prevede un deficit bugetar de 3,7% din PIB, cifra convenita cu FMI, aceasta fiind una din preconditiile pentru eliberarea urmatoarei transe din programul de asistenta in valoare de 17,5 miliarde de dolari convenit cu Fondul.