Datele publicate luni de Biroul de Statistică din Germania arată că producătorii de bunuri de capital au consemnat cea mai mare scădere a producţiei, de 35,3%. Producţia din sectorul construcţiilor s-a contractat cu 4,1%, iar cea din sectorul energiei cu 7,2%.

Potrivit Ministerului Economiei, restricţiile legate de coronavirus au început să fie aplicate la jumătatea lunii martie, dar impactul complet a fost resimţit în aprilie.

”A fost atins nivelul minim. Odată cu relaxarea treptată a măsurilor de protecţie şi reluarea producţiei în industria auto, redresarea economică începe acum”, a arătat ministerul, potrivit Agerpres.

Aceste date întăresc aşteptările că economia germană va înregistra în trimestrul al doilea cel mai puternic declin de la Al Doilea Război Mondial.

Produsul Intern Brut se va contracta probabil cu peste 10% în trimestrul al doilea, o scădere care nu a mai avut loc pe timp de pace”, a declarat un economist al VP Bank Group, Thomas Gitzel.

Pe ansamblul anului 2020, guvernul anticipează că PIB-ul va scădea cu 6,3%, presupunând că pachetul de măsuri fiscale de stimulare de 130 de miliarde de euro va contribui la intensificarea activităţilor economice în a doua jumptte a anului.

Institutul de economie Ifo a anunţat luni că producătorii se aşteaptă ca nivelul producţiei să scadă în continuare în următoarele trei luni, dar într-un ritm mai lent.

Potrivit Ifo, indicele referitor la aşteptările legate de producţie a crescut la -20,4 puncte în luna mai, de la -51 de puncte în aprilie, înregistrând cea mai mare creştere lunară de la reunificarea Germaniei, în urmă cu trei decenii.

“Asta înseamnă doar că prăbuşirea se aplatizează acum”, a subliniat directorul pentru sondaje al Ifo, Klaus Wohlrabe.