SNB a mentinut atat dobanda interbancara Libor, pentru imprumuturi pe o perioada de 3 luni, la un interval cuprins intre minus 1,25% si minus 0,25%, precum si dobanda la depozite la minus 0,75%.

Prin decizia de a mentine nemodificat costul creditului, presedintele SNB, Thomas Jordan si colegii sai s-au distantat de Banca Centrala Europeana, care saptamana trecuta a majorat stimulentele, ceea ce ar putea pune noi presiuni asupra francului elvetian in raport cu moneda euro.

"Perspectivele economiei mondiale s-au deteriorat usor in ultimele luni, iar situatia de pe pietele financiare internationale ramane volatila. Pe acest fundal, dobanzile negative si disponibilitatea SNB de a interveni pe pietele valutare ajuta la reducerea presiunilor asupra francului elvetian", a informat Banca Nationala a Elvetiei intr-un comunicat.

Avand in vedere estimarile mai putin favorabile cu privire la economia mondiala, SNB si-a revizuit estimarile privind cresterea economica inregistrata de Elvetia in acest an pana la un interval cuprins intre 1 si 1,5% de la aproximativ 1,5% cat estima anterior. De asemenea, SNB si-a revizuit in scadere si prognoza de inflatie pentru acest an pana la minus 0,8% de la minus 0,5% anterior. Prognoza de inflatie pentru 2017 a fost coborata la 0,1% de la 0,3% anterior.

SNB utilizeaza dobanzile negative cumulate cu achizitiile de valuta pentru a slabi francul si a proteja exporturile spre zona euro, cel mai mare partener comercial al Elvetiei.