Hong Kong HAOS. Occupy Central, condusa de doi profesori si un preot, paralizeaza una dintre cele mai bogate regiuni ale lumii, din cauza Chinei
Regiunea Hong Kong este afectata de cele mai puternice tulburari civile de la trecerea sa sub tutela chineza in 1997. Campania de nesupunere civila, care dureaza de cateva saptamani in fosta colonie britanica, a accelerat puternic in weekend. Luni, mii de manifestanti continuau sa infrunte puterea, dupa o noapte de confruntari cu fortele de ordine in care zeci de mii de oameni au blocat centrul orasului pentru a cere Beijingului mai multa libertate politica, relateaza AFP.
Scenele de strada haotice, cu politisti care trag salve repetate de gaze lacrimogene, in incercarea de a-i dispersa pe protestatari, nu sunt deloc obisnuite pentru Hong Kong.
"Rusine, rusine, rusine!", au strigat manifestantii care incercau cu disperare sa se protejeze de gaze cu umbrele si saci de plastic.
Intr-un gest aparent de calmare, Guvernul din Hong Kong a anuntat retragerea, luni de dimineata, a politiei antirevolta. Pentru ca "cetatenii adunati in strada s-au calmat, politia antirevolta a fost rechemata", a anuntat Guvernul intr-un comunicat. Manifestantii au fost invitati sa "elibereze drumurile ocupate, cat mai rapid, pentru a lasa sa treaca vehiculele de urgenta si pentru restabilirea transportului public".
Insa multimea crestea ora de ora, iar luni dupa-amiaza cateva mii de persoane se adunasera in catierul Admiralty, principalul punct de intalnire al opozantilor.
"Suntem mai optimisti astazi, politistii nu sunt destul de numerosi sa incercuiasca locurile, iar manifestantii s-au reunit", a declarat pentru AFP Ivan Yeung, un protestatar in varsta de 27 de ani, transmite Mediafax.
Cea mai mare ingrijorare a investitorilor
Peste 200 de linii de autobuz au fost suspendate sau deviate, circulatia tramvaielor era perturbata, iar unele statii de metrou erau inchise. Numeroase scoli au ramas inchise, la fel si numeroase intreprinderi, perturband activitatea economica a regiunii.
Studentii, care se afla de o saptamana in greva, sunt varful de lance al campaniei de nesupunere civila lansate cu scopul de a denunta ceea ce locuitorii metropolei percep drept o acaparare tot mai puternica de catre Beijing a afacerilor locale.
In fata mobilizarii studentesti, miscarea prodemocratie cea mai vizibila - Occupy Central - a intrat duminica in "batalie" si si-a indemnat sustinatorii sa devanseze o actiune de ocupare prevazuta pentru miercuri.
Occupy Central este condusa de doi profesori universitari si un preot si ameninta sa ocupe si sa paralizeze Central, cartierul de afaceri din oras, ale carui cladiri inalte au devenit o emblema.
Cea mai mare ingrijorare a investitorilor este reprezentata de ritmul de crestere al economiei Chinei, in contextul acestor proteste din Hong Kong.
Actiunile manifestantilor au dus la intreruperea activitatilor comerciale din regiune. Unii investitori se tem ca aceste miscari ar putea determina izbucnirea unor actiuni similare si in restul Chinei, ceea ce ar putea incetini ritmul de crestere al celei de-a doua mari economii a lumii.
Indicele Hang Seng a scazut cu 1,8%, iar dolarul Hong Kong a ajuns la minimul ultimelor sase luni fata de dolarul american, inregistrand chiar si un declin de 0,07%. De asemenea, un indicator al actiunilor chineze in Hong Kong a coborat cu 1,4%, pentru a treia zi consecutiv.
In august, China a anuntat ca viitorul executiv local va fi ales prin sufragiu universal incepand din 2017, dar doar doi sau trei candidati, selectionati de un comitet de nominalizare, vor putea sa se prezinte la scrutin.
Beijingul a anuntat in august ca viitorul Executiv local va fi ales prin sufragiu universal incepand din 2017, dar ca vor fi selectate doua sau trei persoane, de catre un comitet care le va abilita sa candideze.
Occupy Central reclama "retragerea" deciziei Chinei si "o relansare a procesului reformelor politice". Autoritatile locale este necesar sa prezinte Beijingului "un nou raport asupra reformelor politice, care sa reflecte deplin aspiratiile catre democratie ale poporului Hong Kongului", a subliniat Occupy.
Insa presedintele Executivului Leung Chun-ying le-a cerut protestatarilor sa se intoarca acasa si sa "nu perturbe viata cotidiana a locuitorilor din Hong Kong". El a respins totodata zvonuri care circula pe retele de socializare potrivit carora puterea locala intentioneaza sa recurga la armata chineza, prezenta la Hong Kong.
Manifestantii ii cer sa demisioneze. "Oricui are constiinta ar trebui sa-i fie rusine sa fie asociat cu un guvern pentru care opinia publica inseamna atat de putin", a subliniat Occupy.
La Beijing, presa oficiala a denuntat actiuni ale unor "extremisti politici" care vor "sa profite de idealismul si entuziasmul studentilor pentru a promova un progres democratic". Potrivit site-ului american China Digital Times, care urmareste propaganda chineza, autoritatile au ordonat tuturor site-urilor chineze sa indeparteze "imediat" orice informatie despre manifestatiile de la Hong Kong.