Cea mai lunga recesiune din Rusia, din ultimele doua decenii. Rusia isi reduce bugetul apararii pentru a combate criza economica
Guvernul rus vrea sa aloce 880 miliarde ruble (11,7 miliarde dolari) pentru revitalizarea economiei, a anuntat joi ministrul Economiei, Alexei Ulyukayev.
Unele fonduri au fost deja incluse in bugetul federal pe 2016, dar Guvernul inca trebuie sa gaseasca finantare suplimentara pentru a acoperi intreaga suma, a explicat oficialul rus.
El a adaugat ca aproximativ 185 miliarde de ruble vor fi alocate din fondul bugetar destinat masurilor anti-criza si mai exista bani necheltuiti din bugetul pe 2015.
Rusia isi va reduce cheltuielile de aparare cu 5% pentru a combate recesiunea economica, masura inclusa in planul anticriza pe care-l va prezenta guvernul rus saptamana viitoare, scrie Vedomosti, citat EFE. Bugetul apararii va fi diminuat cu aproape 2 miliarde de euro.
Valoarea totala a acestui buget aprobat pentru anul in curs este de circa 36,5 miliarde euro. Reducerile de cheltuieli vor afecta in special contractele de achizitie de armament.
Totusi, un expert militar considera ca aceste masuri nu vor afecta deloc capacitatea de lupta a armatei ruse, insa el a admis ca ar putea sa apara probleme daca se va recurge si la alte taieri de fonduri.
Dar soldele militarilor nu vor fi atinse, presedintele Vladimir Putin considerand ca la acest capitol nu trebuie operate modificari. Nu vor fi afectate nici programele de reinarmare strategica, respectiv proiectele rachetelor intercontinentale Topol si Bulava sau cele de constructie si intretinere a submarinelor nucleare si a bombardierelor Tupolev TU-160.
De asemenea, revizuirea bugetului nu va influenta operatiunile militare din Siria.
Intrebat despre acest subiect, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat sa comenteze, dar a admis ca se au in vedere mai multe planuri de reducere a cheltuielilor guvernamentale ca urmare a crizei economice provocate de prabusirea pretului petrolului.
Presedintele Putin a refuzat pana in prezent orice diminuare a cheltuielilor militare, subliniind ca programul de reinarmare stabilit in cadrul strategiei de securitate nationala este crucial pentru apararea intereselor Rusiei.
Premierul Dmitri Medvedev a reafirmat joi ca anul acesta trebuie indeplinite toate obligatiile din domeniul asigurarilor sociale - pensii, asigurari de sanatate, plati acordate persoanelor cu dizabilitati si altele - dar va trebui sa existe un control mai strans al cheltuielilor publice.
Pe 10 februarie, Medvedev a avertizat ca s-ar putea ca executivul sa nu dispuna de fondurile necesare finantarii integrale a planului de combatere a crizei economice provocate de prabusirea pretului petrolului si a cerut ministrilor sai sa revizuiasca proiectul, transmite AFP.
"Vom fi foarte atenti cu cheltuielile, pur si simplu pentru ca probabil nu vom avea bani suficienti" pentru finantarea intregului plan, a subliniat el.
Economia Rusiei a inregistrat anul trecut cel mai mare declin de dupa 2009, in conditiile in care pretul petrolului s-a prabusit, iar sanctiunile impuse din cauza conflictului din Ucraina au limitat accesul la finantarea internationala.
Serviciul Federal de Statistica a anuntat recent ca PIB s-a contractat cu 3,7% in 2015, dupa un avans de 0,6% in 2014.
Iar investitorii din zona euro, care vor sa-si diversifice portofoliul dincolo de state de la periferia zonei euro precum Spania si Italia, se tem ca cumpere active riscante precum cele din Rusia.
Pretul barilului de petrol a scazut cu peste 70% in ultimele 18 luni, iar acest lucru reprezinta o problema pentru Rusia, tara care realizeaza jumatate din venituri din exporturile de petrol si gaze naturale. Scaderea pietei petroliere a dus si la deprecierea rublei care, saptamana trecuta, a atins un minim istoric in raport cu dolarul. Mai mult, risca sa provoace inca un an de recesiune in Rusia.
Luna aceasta, presedintele Putin si-a dat acordul pentru scoaterea la privatizare a unor pachete minoritare de actiuni a unor companii strategice, printre care se numara Aeroflot, Rosneft si banca VTB, actiuni ce pot fi cumparate inclusiv de investitori straini, daca acestia prezinta planuri de afaceri pentru dezvoltarea pe termen lung a respectivelor societati, insa deocamdata nu a fost anuntata nicio hotarare oficiala.
Actuala criza economica prin care trece Rusia a provocat si o puternica scadere a puterii de cumparare, amenintand nivelul de trai ridicat ce i-a crescut popularitatea presedintelui Vladimir Putin.