"Sunt mai pesimist decat saptamana trecuta in privinta sanselor unui acord total", a spus oficialul, citat de Wall Street Journal.

Acesta a aratat ca un scenariu mai probabil este ca cele 17 tari din zona euro, impreuna cu alte patru sau cinci state din UE, sa decida separat o coordonare mai ampla a politicilor economice, supravegherea bugetelor prin intermediul oficialilor europeni si limitarea stricta a datoriilor si deficitelor.

Liderii europeni se reunesc joi la Bruxelles pentru un dineu de lucru, urmand sa se intalneasca din nou vineri.

Franta si Germania au prezentat luni propuneri de imbunatatire a reglementarilor referitoare la uniunea monetara, precum introducerea de sanctiuni automate impotriva tarilor cu deficite bugetare mari. "In nenumaratele discutii care au avut loc in ultimele saptamani a devenit clar ca multi oameni nu recunosc inca gravitatea situatiei", a spus oficialul german.

Angela Merkel a adaugat ca trebuie luate masuri decisive pentru restructurarea zonei euro, intrucat obiectivele nu pot fi atinse cu pasi mici, individuali.

Germania se asteapta la "discutii foarte tensionate" la reuniunea de la sfarsitul saptamanii

Guvernul german se asteapta la "discutii foarte tensionate" cu partenerii europeni la reuniunea de la sfarsitul saptamanii, la care ar trebui si fie luate decizii pentru rezolvarea crizei datoriilor suverane, a declarat, miercuri, un purtator de cuvant al executivului de la Berlin, citat de AFP.

"Ne asteptam ca discutiile sa fie tensionate si in anumite momente dificile", a spus purtatorul de cuvant Steffen Seibert. Anterior, un oficial german a declarat, sub protectia anonimatului, ca este "pesimist" in privinta unui rezultat pozitiv la reuniunea de joi si vineri.

Germania va sustine schimbari ale Tratatului UE, pentru a asigura mai multa disciplina fiscala. Politicienii de la Berlin considera aceasta drept singura modalitate pentru criza din zona euro, dar multi dintre partenerii europeni vor sa se concentreze pe solutii pe termen scurt, care sa sustina sprijinul financiar pentru statele care au nevoie de suport financiar.

Un purtator de cuvant al Ministerului de Finante a negat, in aceeasi conferinta de presa, existenta unor discutii intre statele europene pentru posibila functionare in paralel a mecanismelor de sprijin pentru statele europene, respectiv Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara si Mecanismul European de Stabilitate. Al doilea fond ar trebui sa intre in vigoare dupa ce ar fi incetat sa functioneze primul.

Surse oficiale europene au declarat pentru Financial Times ca liderii europeni iau in calcul operarea in paralel a celor doua fonduri de urgenta.

Citeste si:

Cel mai invidiat loc de munca din lume. Cum arata noul sediu Google din Londra GALERIE FOTO

Ce ne asteapta in 2012. Cele mai mari 5 amenintari la adresa economiei mondiale