Guvernul de la Londra a publicat, joi, marea lege a abrogarii, care transpune directivele europene in legislatia britanica si pune capat suprematiei Bruxellesului
Theresa May, Brexit
UPDATE Marea Britanie a publicat joi o lege-cheie pentru iesirea din Uniunea Europeana, care detaliaza cum va transpune Guvernul legislatia UE in cea britanica, pentru a pune capat suprematiei Curtii Europene de Justitie, relateaza Reuters, preluata de News.ro.
Legea stabileste si atributiile prin care ministrii, cu aprobarea Parlamentului, pot corecta legile pentru a se asigura ca functioneaza. Aceste atributii vor expira la doi ani dupa ce Marea Britanie iese din UE, in martie 2019.
Cunoscuta anterior drept legea retragerii din Uniunea Europeana, acest proiect legislativ este considerat crucial pentru strategia de Brexit redactata pe Downing Street.
In acest sens, legea abroga legea Comunitatilor Europene din 1972, prin care Marea Britanie a aderat la Uniunea Europeana.
De asemenea, legea abroga suprematia legislativa a Bruxellesului si converteste legile europene in legislatia britanica.
Aceasta lege de abrogare ar urma sa fie dezbatuta abia la toamna, dar va trebui sa intre in vigoare pana la data iesirii Marii Britanii din UE.
Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a explicat ca legea va permite o iesire ”cu maximum de certitudine, continuitate si control”.
”Este una dintre cele mai importante legi care a trecut vreodata prin Parlament si este o piatra de hotar in procesul retragerii din Uniunea Europeana. Daca muncim impreuna in interesul national, atunci ne putem asigura ca vom avea un sistem legal complet functional in ziua in care iesim din UE”, a declarat ministrul Brexitului.
Insa, liberal-democratii i-au amenintat pe conservatori ca se vor confrunta cu o opozitie mai mare decat cea pe care au intalnit-o cand au incercat sa treaca legea de declansare a Brexitului prin Parlament.
In ciuda apelului lansat de ministrul pentru Brexit, David Davis, pentru ca toate formatiunile sa colaboreze, legea ar putea sa treaca extrem de greu prin Camera Comunelor.
”Va fi iad”, a avertizat liderul liberal-democratilor, Tim Farron.
De asemenea, laburistii au jurat ca vor vota impotriva legii, daca nu sunt facute schimbari majore prin comparatie cu detaliile legii prezentate anterior de catre Guvernul May.
Conservatorii se bazeaza pe sustinerea unionistilo nord-irlandezi de la DUP, dupa ce si-au pierdut majoritatea in alegerile anticipate din M. Britanie.
Cunoscuta anterior drept legea retragerii din Uniunea Europeana, acest proiect legislativ este considerat crucial pentru strategia de Brexit redactata pe Downing Street.
In acest sens, legea va abroga legea Comunitatilor Europene din 1972, prin care Marea Britanie a aderat la Uniunea Europeana.
De asemenea, legea va abroga suprematia legislativa a Bruxellesului, va converti legile europene in legislatia britanica si va crea puteri temporare pentru a corecta legile ce nu vor mai fi in vigoare dupa Brexit.
Aceasta lege de abrogare ar urma sa fie dezbatuta abia la toamna, dar va trebui sa intre in vigoare pana la data iesirii Marii Britanii din UE.
Insa, liberal-democratii i-au amenintat pe conservatori ca se vor confrunta cu o opozitie mai mare, decat cea pe care au intalnit-o cand au incercat sa treaca legea de declansare a Brexitului prin Parlament.
Pe acelasi subiect: