La patru zile dupa ce a facut publice cifrele ce reprezentau datoria publica nationala, Ministerul Economiei a avut de facut o corectura. Din cauza unei greseli de dactilografiere, datoria publica a Spaniei pe 2014 era cu zece miliarde de euro mai mare.

Varianta corecta arata ca datoria pentru 2014 a tarii reprezinta 98,9% din totalul productiei economice, si nu 99,8%, asa cum s-a anuntat initial.

Potrivit purtatorului de cuvant al guvernului, eroarea nu a survenit din cauza unei probleme de calcul, ci, pur si simplu, persoana care a redactat declaratia a incurcat ultimele doua cifre ale numarului.

La prima vedere diferenta nu mare semnificativa, dar, cand vine vorba de o economie de talia Spaniei, care este a patra cea mai mare din zona euro, echivalentul procentului pierdut pe drum este de aproximativ zece miliarde de euro.

Chiar si dupa corectura, economistii isi mentin parerea ca datoria publica a Spaniei creste intr-un ritm ingrijorator, in timp ce tara se chinuie sa depaseasca perioada de recesiune declansata de bula imobiliara din 2008. In 2011, datoria era de 68,5% din productia economica totala, iar in 2012 de 85,9%. Pana la jumatatea acestui an s-a ajuns deja la 92,2% iar trendul este in crestere.