"Nu vor avea loc plati catre Grecia pana ce Eurogroup nu va stabili ca programul a revenit pe directia corecta", a spus oficialul.

Inainte de alegerile parlamentare din Grecia, guvernul anterior a indicat ca rezervele de bani ale tarii se vor epuiza pana la sfarsitul lunii iulie.

Grecia urmeaza sa primeasca in curand o transa de 1 miliard de euro, in cadrul programului de ajutor convenit cu troica formata din Comisia Europeana (CE), Banca Centrala Europeana (BCE) si Fondul Monetar International (FMI).

Autoritatile elene au recunoscut joi ca au avut loc unele derapaje in aplicarea masurilor de reducere a cheltuielilor si a reformelor cerute de creditorii internationali in schimbul salvarii tarii de la faliment si au incercat sa convinga reprezentantii troicii ca Grecia are nevoie de concesii.

In acelasi timp, premierul Antonis Samaras a spus ca Grecia va solicita mai mult timp din partea creditorilor internationali pentru reducerea deficitului bugetar si echilibrarea balantei bugetare, pe fondul recesiunii din ce in ce mai accentuate.

"Cerem mai mult timp pentru ajustarea balantei bugetare", a declarat premierul intr-un discurs rostit in Parlament, prezentand o serie de masuri pentru mentinerea tarii in zona euro: accelerarea privatizarilor si privatizarea unor companii publice.

Economia elena este in al cincilea an de recesiune, aproape unul din patru greci nu are un loc de munca, iar guvernul sustine ca austeritatea a devenit de nesuportat.

Fara urmatoarea transa de 31,5 miliarde de euro din fondurile de salvare, Grecia risca sa ramana fara bani in cateva saptamani.

Germania renunta sa mai trimita in Grecia experti fiscali, din cauza dezinteresului Atenei

Germania a renuntat la un plan de a trimite in Grecia experti in colectarea taxelor care sa ajute autoritatile elene sa combata evaziunea, pentru ca oficialii de la Atena nu au fost interesati de propunere, potrivit cotidianului Bild, care citeaza surse guvernamentale.

Oficialii eleni nu au fost interesati si au considerat trimiterea unor agenti fiscali drept un amestec in afacerile interne ale tarii, noteaza publicatia, citata de Bloomberg.

Financial Times informa la sfarsitul lunii februarie ca autoritatile germane au recrutat circa 160 de voluntari experti in colectarea taxelor, care sa mearga in Grecia pentru a ajuta la combaterea evaziunii, in timp ce presa elena scria despre "o forta de asalt formata din colectori de taxe germani".

Cei aproximativ 160 de experti ar fi trbuit sa se deplaseze in Grecia in cadrul unei initiative a UE si FMI pentru imbunatatirea sistemului de colectare a taxelor.

Autoritatile elene au anuntat recent ca Ministerul de Finante nu a putut colecta penalitati de 12,6 miliarde de euro la taxele restante, suma echivalenta cu 6,2% din PIB, ca urmare a numarului prea redus de angajati si a lipsei aplicatiilor electronice. Penalitatile au fost impuse prin decizia justitiei elene, dupa ce au fost contestate in instanta.