Conducerea Eurobank a contactat mai multe fonduri straine de investitii in perspectiva privatizarii partiale a Eurobank in toamna, cand statul va vinde o participatie de 25%, scrie cotidianul elen To Vima, citand directori din sectorul bancar.

Statul elen a preluat 93,6% din actiunile Eurobank, parte a recapitalizarii bancilor elene dupa pierderile mari inregistrate din participarea la procesul de stergere a peste 100 de miliarde de euro din datoria statului elen.

Eurobank este singura dintre cele mai mari patru banci din Grecia care nu a reusit sa atraga capital privat suficient in procesul de recapitalizare pentru a evita preluarea managementului de catre stat. Conducerea Eurobank si reprezentantii statului elen au afirmat ca vizeaza o revenire cat mai rapida a bancii sub control privat.

Firma canadiana Fairfax este interesata de Eurobank, dupa ce a investit deja la subsidiara Eurobank Properties, au declarat sursele citate de To Vima.

De asemenea, Eurobank a atras si interesul fondului de hedging Third Point, care a obtinut profit de peste 500 de milioane de euro investind in obligatiuni ale statului elen, precum si al Eaglevale Partners.

Fondul de investitii Eaglevale Partners a fost infiintat in 2011 de Marc Mezvinsky impreuna cu Bennett Grau si Mark Mallon, doi fosti traderi pe care Mezvinsky ii cunostea din perioada in care au lucrat cu totii la Goldman Sachs. Eaglevale administreaza active de peste 400 de milioane de dolari, potrivit portalului Institutional Investor.

Mezvinsky s-a casatorit cu Chelsea Clinton, fiica fostului presedinte al SUA Bill Clinton in 2010. Mezvinsky, 35 de ani, are o diploma in studii religioase si filozofie de la Universitatea Standford, iar ulterior a absolvit un masterat in politica, filozofie si economie de la Universitatea Oxford.

Eurobank controleaza in Romania Bancpost, ERB Retail Services IFN, ERB Leasing IFN, Eurobank Finance, Eurobank Securities, Eurobank Property Services, Eliade Tower (55,94%), IMO Property Investments Bucuresti, IMO – II Property Investments, EFG IT Shares Services, EFG Eurolife Asigurari Generale, EFG Eurolife Asigurari de Viata, Retail Development (55,94%) si Seferco Development.

Grupul bancar elen a inregistat in primul trimestru un profit net de 4,3 milioane de euro in Romania, fata de o pierdere de o pierdere de 10,3 milioane de euro in aceeasi perioada a anului trecut. Anul trecut, Eurobank a raportat pentru Romania pierderi de peste 35 milioane de euro, dupa un rezultat negativ de 25,1 milioane de euro in 2011.