"Nimeni nu stie cum s-ar putea continua fara o restructurare a datoriei, dar stim cu totii ca o asemenea restructurare este imposibila. Aceasta este situatia", a punctat Schaueble intr-un interviu la Deutschlandfunk. 

Ministrul german de finante, care de altfel a adus in discutie in cadrul Eurogrupului scoaterea Greciei din zona euro pentru cinci ani, a tinut sa adauge ca aceasta idee nu este pentru guvernul de la Atena o obligatie si nici macar o propunere. 

Cu cateva saptamani in urma, nevoile financiare ale Greciei erau estimate la circa 10 miliarde de euro, iar acum vorbim de peste 80 de miliarde, astfel ca situatia este "extrem de complicata", dar vom vedea "daca exista o cale pentru a ajunge la un program", a mai spus Schaueble. 

El a recunoscut si situatia delicata, generata de dezbaterea ce a avut loc miercuri in Grecia, unde parlamentul a votat totusi pentru masurile de austeritate respinse de populatie la referendum. Dar a insistat ca daca Grecia doreste ajutor, atunci ea trebuie sa faca reformele necesare pentru a avansa catre un context in care economia ei sa nu mai depinda de astfel de ajutoare si sa se poata sustine prin mijloace proprii.

Intrebat daca are incredere ca premierul Tsipras chiar va aplica programul de reforme, ministrul german s-a limitat sa afirme ca legislativul de la Atena a aprobat aceste reforme, dar a amintit totusi ca Grecia s-a angajat si cu cinci ani in urma sa implementeze un astfel de program, lucru care nu s-a intamplat. 

Pe de alta parte, Schaueble a mentionat ca Germania si Franta doresc crearea unui guvern economic european, in opinia sa o uniune economica neputand functiona in lipsa unor tratate care sa transfere mai multe competente catre UE.