Germania se confruntă cu un deficit de forţă de muncă specializată, astfel că are nevoie de o lege prin care să reglementeze migraţia în sensul încurajării venirii lucrătorilor calificaţi în sectoarele marcate de acest deficit, a declarat şeful Agenţiei Federale a Forţei de Muncă germane, Detlef Scheele, scrie Agerpres.

Deşi în ultimii ani în Germania au sosit peste un milion de migranţi din afara Europei, aceştia nu au acoperit sectoarele deficitare în forţă de muncă, mulţi dintre ei neavând calificările cerute sau capacitatea de a se integra.

“Ne trebuie o lege pentru migraţia lucrătorului calificat (...) Sunt prea multe posturi vacante şi prea puţini lucrători calificaţi pentru a le acoperi”, a spus responsabilul german.

Nu vom putea completa golul doar cu germani şi cu străini veniţi din ţări ale UE”, a adăugat el, cerând ca legea la care face referire să sistematizeze regulile privind acceptarea migranţilor, astfel încât să fie privilegiată primirea acelor migranţi care au calificări utile economiei germane. “Din punctul nostru de vedere, lucrătorii calificaţi, nu cei necalificaţi, trebuie să poată imigra”, a subliniat Detlef Scheele.

Coaliţia guvernamentală reconstituită din creştin-democraţi şi social-democraţi a inclus în acordul de guvernare o dispoziţie privind elaborarea unei legi a lucrătorului imigrant calificat, “care să soluţioneze într-un mod nou şi transparent nevoia crescândă de forţă de muncă specializată printr-o nouă abordare a migraţiei”. Potrivit deputatei social-democrate Eva Heogl, formaţiunea acesteia a cerut adoptarea rapidă a unei asemenea legi.

Record de locuri de muncă vacante

Numărul locurilor de muncă vacante în Germania a atins un nivel record în primul trimestru din 2018, se arată într-un raport publicat, săptămâna trecută, de Institutul pentru cercetarea forţei de muncă (IAB). În primele trei luni din acest an existau 1,19 milioane locuri de muncă neocupate la nivel naţional - cel mai ridicat nivel de după reunificarea Germaniei, în 1990.

Comparativ cu trimestrul precedent, s-a înregistrat o creştere de 7.000 de locuri de muncă vacante, iar faţă de perioada similară din 2017 un avans de 126.000.

În vestul ţării erau 930.000 de locuri de muncă vacante, în timp ce în est erau 260.000, arată datele Institutului pentru cercetarea forţei de muncă, care colectează datele de la 15.000 de angajatori din toate sectoarele economiei.

Companii germane de toate mărimile sunt în căutare de forţă de muncă, dar cea mai mare cerere este la firmele mici, cu până la nouă angajaţi.

"Cererea de angajaţi rămâne ridicată. În acest moment nu estimăm o modificare a tendinţelor pe piaţa muncii", a apreciat exportul IAB Alexander Kubis.

Cele mai multe locuri de muncă vacante în Germania - 327.000 - sunt pentru consultanţi, consilieri fiscali, arhitecţi, cercetători de piaţă, specialişti în publicitate şi experţi IT, în timp ce în industrie, motorul tradiţional de creştere a economiei, sunt 163.000 de poziţii neocupate, arată datele IAB.

Pentru a face faţă deficitului de personal, angajatorii oferă diverse subvenţii, inclusiv majorări salariale mai ridicate decât rata inflaţiei, condiţii de lucru flexibile.

De asemenea, companiile germane au iniţiat programe de pregătire pentru cetăţeni din alte state europene unde şomajul în rândul tinerilor este la un nivel ridicat, inclusiv Ungaria, România, Bulgaria şi Spania.

Rata şomajului, care măsoară proporţia persoanelor fără loc de muncă în raport cu populaţia aptă de muncă, s-a menţinut în aprilie la 5,3%. Este cel mai redus nivel de după reunificarea Germaniei, în 1990.