Germania nu ne vrea in Schengen: “Progresele realizate nu sunt suficiente”. Pozitia comuna a Romaniei si Bulgariei
UPDATE Hans-Peter Friedrich, ministrul german de Interne, a declarat, joi, ca progresele realizate de Romania si Bulgaria nu sunt suficiente si nu este momentul ca cele doua tari sa intre in Schengen, scrie Die Welt, citat de Mediafax.
"Dupa parerea noastra, nu a sosit momentul sa fie eliminate controalele la granita pentru cele doua tari", a precizat Hans-Peter Friedrich, la Bruxelles, inainte de reuniunea Consiliului Justitie si Afaceri Interne.
Oficialul german a subliniat ca Romania si Bulgaria au facut "ceva progrese", dar acestea nu sunt "suficiente pentru a indeplini conditiile legale care ar permite primirea in spatiul Schengen".
"In prezent nu pot aprecia cand ar putea veni momentul" aderarii celor doua state, a mai spus Friedrich, intrebat daca poate avansa o data exacta pentru primirea Romaniei si Bulgariei in Schengen.
Ministrii de Interne discuta, in Consiliul JAI, despre "situatia la zi" a aplicarii dispozitiilor Schengen de catre Romania si Bulgaria, fiind exclus un vot privind aderarea celor doua tari, in conditiile in care exista state care se opun, a decis, miercuri, Comitetul Reprezentantilor Permanenti.
COREPER II (Comitetul Reprezentantilor Permanenti) a stabilit formula finala a discutiilor privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen la reuniunea Justitie si Afaceri Interne de joi. Astfel, s-a decis ca ministrii de interne sa discute despre "situatia la zi" a dosarului, formula ce exclude orice fel de decizie privind aderarea celor doua tari.
Surse din cadrul Presedintiei lituaniene au declarat, marti, ca "oficiali din Romania si Bulgaria au avut consultari cu state membre care, in mod traditional, s-au opus aderarii in trecut".
La solicitarea Mediafax, Ambasada olandeza la Bucuresti a precizat ca pozitia Olandei fata de aderarea celor doua tari la Schengen nu s-a schimbat in ultimul timp. "Nimic nu s-a schimbat in ceea ce priveste pozitia Olandei", a comunicat misiunea diplomatica, reamintind ca Guvernul de la Haga "va astepta raportul MCV inainte de a-si stabili, in stransa cooperare cu alte state membre, pozitia sa privind aderarea (Romaniei si Bulgariei) la Schengen".
Raportul MCV urmeaza sa fie publicat in ianuarie 2014.
Declaratie romano-bulgara: Nu e niciun motiv juridic sau concret pentru a amana intrarea in Schengen
Romania si Bulgaria au prezentat, joi, la Consiliul JAI, a declaratie politica in care isi exprima dezamagirea fata de imposibilitatea luarii unei decizii privind aderarea la Schengen si sustin ca nu exista niciun motiv juridic sau concret pentru o noua amanare, potrivit unui comunicat MAE.
In declaratie, Romania si Bulgaria isi exprima "dezamagirea fata de imposibilitatea adoptarii unei decizii pozitive privind aderarea lor la spatiul Schengen la acest moment si au reiterat ca au indeplinit toate criteriile de aderare conform acquis-ului Schengen, fapt recunoscut de catre toate statele membre si stipulat in mod repetat in Concluzii ale Consiliului si ale Consiliului European, precum si in rezolutiile Parlamentului European pe acest subiect", se arata in comunicatul Ministerului de Externe.
Totodata, cele doua tari reitereaza faptul ca au "un nivel inalt de pregatire pentru aderare", ca urmare a "unor investitii semnificative si a eforturilor constante ale autoritatilor competente", fapt confirmat de evaluarile efectuate si recunoscut de catre Consiliul UE si Parlamentul European inca din 2011.
De asemenea, cele doua tari subliniaza faptul ca nu exista "niciun motiv, juridic sau bazat pe realitati concrete, pentru o noua amanare a deciziei, precum si faptul ca solutia avansata privind o aderare etapizata nu a condus, pana in prezent, la vreun rezultat".
Romania considera ca o noua discutie la Consiliul JAI privind aderarea la Spatiul Schengen fara "perspectiva unei decizii politice care sa intruneasca unanimitatea este de natura sa perpetueze acest blocaj, care nu ii poate fi imputat, dat fiind faptul ca a indeplinit toate criteriile prevazute de acquis-ul Schengen", mai precizeaza sursa citata.
Romania si Bulgaria au precizat ca vor solicita reluarea discutiei in cadrul Consiliului, fara intarziere, in momentul in care este intrunita unanimitatea.
De asemenea, cele doua state au invitat partenerii europeni sa raspunda, in cel mai scurt timp posibil, "asteptarilor legitime" privind o decizie pozitiva de aderare a Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, in conformitate cu prevederile Tratatului de aderare.
In acest context, Romania adreseaza, din nou, "multumiri pentru sprijinul deschis si ferm acordat in acest proces de catre institutiile europene si marea majoritate a statelor membre, precum si pentru abordarea principiala a acestora in sustinerea necesitatii formularii unei decizii politice pozitive pentru Romania si Bulgaria".
Pe acelasi subiect: