Cererea interna, principalul motor de crestere al economiei Germaniei. Importurile au depasit exporturile, afectand expansiunea celei mai mari puteri a Europei
Consumul si investitiile au stimulat cresterea economiei Germaniei la 0,3% in primul trimestru din 2015, dupa un avans de 0,7% in precedentele trei luni, a anuntat vineri Oficiul Federal de Statistica, Destatis, confirmand astfel datele din 13 mai, transmit Bloomberg si Reuters, preluate de Agerpres.
Importurile au depasit exporturile, afectand expansiunea celei mai mari economii europene.
In perioada ianuarie-martie 2015, cheltuielile de capital si consumul privat au urcat cu 1,5% si, respectiv, 0,6%, in timp ce ritmul de crestere al importurilor, de 1,5%, a depasit avansul exporturilor, de 0,8%.
Investitiile in constructii si cheltuielile guvernamentale au inregistrat o expansiune de 1,7% si, respectiv, 0,7%.
"Economia Germaniei va continua probabil sa creasca intr-un ritm rezonabil in 2015. Fundamentele economice arata bine, chiar daca recentele date sugereaza o incetinire", spune economistul Johannes Gareis, de la Natixis, in Frankfurt.
Comisia Europeana estimeaza ca PIB-ul Germaniei va inregistra o crestere de 1,9 % in 2015 si de 2% in 2016, comparativ cu o expansiune a zonei euro de 1,5% in acest an, si de 1,9% anul viitor.
In ritm anual, PIB-ul Germaniei a inregistrat o expansiune de 1% in perioada ianuarie-martie 2015, sub estimarea precedenta, de 1,1%.
Analistii sustin ca pozitia fiscala solida a Germaniei, situatia foarte buna a pietei de munca, inflatia scazuta, declinul semnificativ al pretului la titei, deprecierea euro si noile masuri de politica monetara adoptate de Banca Centrala Europeana ofera masuri suplimentare de optimism privind perspectivele celei mai mari economii europene in acest an.